Friday, October 30, 2020
Acasă Social 584 de ani de la prima atestare a orașului Chișinău

584 de ani de la prima atestare a orașului Chișinău

Programul începe, tradiţional, cu Sfânta Liturghie de Hram de la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” şi depuneri de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Inaugurarea oficială a sărbătorii, cu genericul „Rugă pentru sănătate”, va avea loc în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului”.

Potrivit Primăriei Chişinău, în programul evenimentelor au fost prevăzute activităţi pentru un public divers: muzică clasică, folclor, jazz, cântece interpretate de copii, muzică uşoară şi corală.

Conform programului, în intervalul oreleor 11:00-18:00, se va desfăşura în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului” Târgul meşterilor de artizanat.

Pentru ora 16:00 este programată expoziţia fotografică a cadrelor medicale care luptă în prima linie. La fel, începând cu ora 16:00, în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt va fi prezentat un eveniment muzical-literar cu titlul: Oraşul meu alb. Iar pe aleea pietonală de pe strada Eugen Doga va putea fi admirată acţiunea muzical-literară „Urare pentru Chişinău” .

Recitaluri de poezie şi muzică clasică şi folclorică vor avea loc în parcurile Valea Morilor, Alunelul, La Izvor, Valea Trandafirilor, dar şi pe aleea din strada Mircea cel Bătrân.

La ora 19:00 chişinăuienii sunt invitaţi în Scuarul Municipal de Tineret la un film documentar în aer liber.

„Ne propunem un hram frumos, cu artişti autohtoni şi evenimente de suflet, iar oamenii pot alege pentru participare evenimentele conform preferinţelor personale”, a menţionat primarul Ion Ceban.

Pe parcursul întregii zile, în sectoarele capitalei vor avea loc recitaluri de muzică de diverse genuri, târguri ale meşterilor populari şi de produse ECO, excursii la Muzeul de Istorie, expoziţii foto, recitaluri de poezie, expoziţii de carte şi de măşti, cinema în aer liber, demonstraţii teatralizate de măiestrie hipică, spectacole muzical-literare cu dedicaţie oraşului Chişinău etc.

Evenimentele dedicate Hramului Chişinăului vor fi desfăşurate, atât în centrul urbei, precum şi în sectoare: în scuarul Monumentului Doinei şi Ion Aldea-Teodorovici, la Rotonda din Parcul „Valea Morilor” şi la Scările de Granit, în Parcul Ştefan cel Mare, în preajma Porţilor Sfinte, pe strada pietonală Eugen Doga, pe aleea de pe bulevardul Mircea cel Bătrân, în Parcul „Alunelul”, în scuarul de pe strada Bucuriei sau în Parcul „La Izvor” etc.

„În anul acesta va fi fără adunări mari de oameni. Ne-am propus să redirecţionăm lumea pe sectoare. Au fost stabilite 15 locaţii unde vor fi manifestări, dar de amploare mult mai mică, pentru că nu putem lăsa să treacă aşa această sărbătoare. Dar îndemn locuitorii Chişinăului să fie precauţi”, a menţionat pentru Moldova 1, şefa Direcţiei Cultură, Valentina Volontir.

Participanţii la evenimentele organizate de municipalitate vor fi asiguraţi cu măşti de protecţie şi dezinfectanţi, iar locurile prevăzute pentru fiecare acţiune nu va depăşi numărul de 50 de persoane, conform rigorilor stabilite de autorităţile în sănătate publică.

Menţionăm că astăzi creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Acoperământul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi pururea Fecioarei Maria. Evenimentele dedicate Hramului Oraşului vor putea fi urmărite în direct pe postul public de televiziune, Moldova 1, on-line pe www.trm.md, dar şi LIVE pe paginile de Facebook: Moldova 1 TV şi Compania Teleradio-Moldova.  

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Nicolae Botgros diagnosticat cu COVID-19. Maestrul se află la spital

Nicolae Botgros are COVID-19. Maestrul a fost internat la Spitalul de Urgență. Informația a fost confirmată de fiul acestuia Corneliu Botgros.  Deocamdată nu se cunosc...

Începând cu 1 noiembrie, două rute de microbuz își schimbă itinerarul

Itinerarele unor rute de microbuz care circulă în Chișinău au fost modificate, anunță Primăria. Astfel, ruta nr. 125 și ruta nr. 116 vor circula...

MAE a publicat lista restricțiilor pentru cetățenii RM în alte țări

Anunț important pentru moldovenii care planifică să călătorească în următoarele zile. Ministerul Afacerilor Externe a publicat lista actualizată cu restricțiile impuse pentru cetățenii Republicii...

Bătaie între două eleve la școală. Una dintre ele s-a ales cu nasul rupt

Două eleve de la o școală din raionul Criuleni s-ar fi luat la bătaie din cauza unui băiat pe care îl simpatizau. Loviturile au...