Wednesday, July 28, 2021
Acasă Social Acces redus la piaţa muncii pentru persoanele cu dizabilităţi

Acces redus la piaţa muncii pentru persoanele cu dizabilităţi

[ad_1]

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

13 Sep. 2020 / 18:43


Acces redus la piaţa muncii pentru persoanele cu dizabilităţi

Integrarea pe piaţa muncii pentru persoanele cu dizabilităţi este foarte dificilă sau aproape imposibilă! Este şi cazul Mariei Maruseac din Ialoveni, care are o invaliditate de gradul întâi şi nu-şi poate găsi un job potrivit. Femeia a bătut la uşa mai multor organizaţii, însă peste tot a primit un răspuns negativ. Femeia s-a adresat cu o sesizare la Institutul pentru Drepturile Omului şi la postul public de televizune Moldova 1 pentru a face lumină în acest caz. Apărătorii dreptului omului au sprijinit-o pe Maria şi acum fac demersurile respective pentru a-i rezolva problema, informează Moldova 1.

Maria Maruseac are o dizabilitate locomotorie şi se deplasează într-un scaun cu rotile. În prezent femeia locuieşte într-un centru social, unde îi este asigurată cazarea şi alimentarea. Maria însă îşi doreşte foarte mult să lucreze, pentru a avea o sursă de venit proprie. Deşi s-a adresat la mai multe organizaţii, nimeni nu a dorit sa o angajeze.

 „Vreau de lucru, eu ştiu calculatorul, ştiu telefonul, vreau să lucrez, să am banul meu.  Eu nu ajung la nimeni, oricum stau şi cineva se apropie de mine şi îmi dă. Duminica şi luni, învăţ engleza”, a spus Maria Maruseac.

Femeia s-a adresat şi la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, însă şi acolo a primit un răspuns negativ, deoarece oficial ar fi inaptă de muncă.

 „Conform legislaţiei în vigoare şi anume a prevederilor articolului 20, a Legii nr.105 privind promovarea forţei de muncă şi asigurarea de şomaj, persoanele pentru a fi înregistrate ca şomer, trebuie să întrunească câteva condiţii, una din condiţii este că persoana trebuie să fie aptă  de muncă. Conform Certificatului de dizabilitate, persoana este inaptă de muncă”, a declarat Tatiana Cristafovici, specialist principal ANOFM.

Juriştii de la Institutul pentru Drepturile Omului susţin însă că Mariei Maruseac îi este îngrădit accesul la muncă.

„Există obligaţia pozitivă a statului de a gestiona aceste situaţii a persoanelor cu dizabilităţi fizice ca să fie reexpertizate şi să fie evaluate din contul statului, ce munci ar putea să presteze şi ce reguli medicale de protecţie socială ar trebui urmate. Există Convenţia cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi, care perevede egalitatea tuturor persoanelor inclusiv cu dizabilitate”, a menţionat Alexandru Ciobănaş, avocat.

Avocatul Alexandru Ciobanaş spune că o va ajuta pe femeie să depună demersurile necesare către autoritaţi, pentru a i se reevalua capacitatea de muncă şi o va informa despre regulile de care trebuie să ţină cont la angajare.

 [ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare