Saturday, May 15, 2021
Acasă Educație Cadrele didactice ar putea fi vaccinate în etapa a doua

Cadrele didactice ar putea fi vaccinate în etapa a doua

Situația epidemiologică este în continuare alarmantă atât în municipiul Chișinău, cât și în toată țara. Până în prezent în Capitală au fost înregistrați 94.882 de pacienți infectați cu noul virus COVID-19, ceea ce constituie 44% din numărul total de cazuri din Republica Moldova. În prezent, în spitalele municipale sunt internați 1360 pacienți confirmați COVID-19, dintre care, 62 în stare foarte gravă, 614 în stare gravă, 672 – în stare medie și 12 – în stare ușoară.

În context, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor municipale, primarul Capitalei, Ion Ceban, a menționat că „am solicitat să avem un număr de telefon unic, unde oamenii să ne poată informa despre problemele cu care se confruntă în instituțiile medicale municipale. Asta deoarece, am primit mai multe sesizări în ultima perioadă, unde inclusiv pacienții cu COVID-19 ne-au raportat că întâmpină probleme atunci când necesită asistență medicală primară”.

Totodată, edilul a menționat că și vaccinarea cadrelor didactice trebuie să devină prioritară. „Pentru municipalitate, vaccinarea cadrelor didactice este la ora actuală o prioritate. Până în acest moment circa 70 la sută dintre cadrele medicale din municipiu s-au vaccinat. Ne-am gândit că dacă ne dorim să ne întoarcem în bănci, ar fi bine ca în această perioadă și profesorii să fie imunizați, la dorință sigur. Ei la fel sunt în zona de risc și la fel în prima linie. Am solicitat ca Direcția Educație Tineret și Sport să pregătească listele cu cadrele didactice care doresc să se vaccineze. Suntem în situație când profesorii sunt speriați și se tem să iasă la muncă, multe cadre didactice cu regret au decedat”, a precizat acesta.

„Am solicitat în scris Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, să dăm prioritate în etapa a doua de vaccinare, care începe în această săptămână, cadrelor didactice, la dorință, pentru a minimiza riscul infecției, dar și pentru a securiza profesorii. Consider că acesta este unul dintre pașii importanți pentru a reveni la normalitate în sistemul educațional. Totodată, este important să dăm prioritate și să găsim surse pentru teste rapide, pentru a asigura sistemul educațional cu teste, după practicile din alte țări. La fel, am solicitat ca și cadrelor didactice din grădinițe să le fie acordată prioritar asistență necesară, în caz de necesitate”, a adăugat Ceban.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 215 034.

Menționăm că alte 831 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate ieri, 22 martie, în Republica Moldova. În baza indicatorilor prezentați de Centrul de Sănătate Publică Chișinău, în Capitală se menține stare de urgență în sănătate publică pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare