Friday, May 14, 2021
Acasă Social Campanie MSMPS: Vaccinează copiii, protejează-ţi viitorul

Campanie MSMPS: Vaccinează copiii, protejează-ţi viitorul

[ad_1]

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

21 Aug. 2020 / 09:00


Campanie MSMPS: Vaccinează copiii, protejează-ţi viitorul

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, împreună cu Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, cu suportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi UNICEF, lansează campania de informare „Vaccinează copiii, protejează-ţi viitorul!”. Potrivit ministerului Sănătăţii, prin materialele şi acţiunile planificate în cadrul campaniei, atât autorităţile din domeniul sănătăţii din Republica Moldova, cât şi partenerii internaţionali competenţi, vor informa cetăţenii despre necesitatea vaccinării, vor combate miturile şi informaţiile false.

„Bunăstarea comunităţii poate fi măsurată în gradul de pregătire şi capacitatea de a face faţă unor urgenţe de sănătate publică majore, inclusiv cauzate de boli infecţioase prevenibile prin imunizări. Întreaga societate, dar şi fiecare dintre noi trebuie să conştientizeze ce efecte devastatoare pot avea unele boli infecţioase, care sunt reduse la minimum sau chiar au dispărut total datorită programelor de imunizare. Este important să înţelegem că vaccinarea protejează nu doar persoana care este vaccinată, ci şi alte persoane prin imunitate colectivă”, a menţionat ministra sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, citată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, care implementează Programul Naţional de Imunizări, atenţionează populaţia despre riscurile de răspândire a bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare.

Potrivit MSMPS, în ultimii patru ani, în cadrul Programului de Imunizări, au fost administrate 4 665 190 de doze de vaccin şi au fost înregistrate doar 454 de reacţii adverse moderate şi severe, care au fost tratate fără consecinţe sau probleme ulterioare de sănătate. De asemenea, în ultimii ani nu a fost înregistrat nici un caz de şoc anafilactic (reacţie alergică severă) sau deces în urma administrării vaccinului.

Republica Moldova beneficiază de vaccinuri de calitate verificată, procurate prin intermediul Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), care gestionează, urmăreşte şi controlează achiziţia de vaccinuri.

„Pandemia COVID-19 ne-a adus într-o oarecare măsură acolo de unde am început, când oamenii nu aveau acces la vaccinuri care să le salveze vieţile. Astăzi, frica de necunoscut şi vulnerabilitatea în faţa unui virus agresiv ne pot aminti cu uşurinţă de perioada prin care au trecut părinţii şi bunicii noştri. Este regretabil faptul că o dezinformare considerabilă a dus, de asemenea, la scăderea încrederii în vaccinuri şi a ratei de vaccinare a copiilor din Republica Moldova. UNICEF Moldova va susţine necondiţionat eforturile comune ale autorităţilor de a garanta accesul la vaccinuri sigure şi accesibile, pentru a proteja copiii şi populaţia Republicii Moldova şi pentru a le asigura dreptul la sănătate şi bunăstare”, a declarat Desiree Jongsma, reprezentanta de ţară UNICEF Moldova.

„Trebuie să facem tot ce ne stă în puteri pentru a proteja copiii, ca să nu devină victime ale acestei pandemii, din simplul motiv că ar putea fi vulnerabili în faţa bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare, precum rujeola, difteria, oreionul şi rubeola. Imunizarea este una dintre cele mai eficiente acţiuni de sănătate publică pe care îl avem la dispoziţie, instrument care protejează copiii de boli grave, iar unele dintre ele cu sfârşit nefericit. Nu putem permite ca pandemia COVID-19 să provoace această daună colaterală, de aceea, susţinem eforturile naţionale pentru a continua imunizarea”, a menţionat Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Moldova.

În prezent, serviciile de imunizare din cadrul instituţiilor medicale primare sunt prestate fără întreruperi. Vaccinurile din cadrul Calendarului naţional de imunizări sunt disponibile gratuit şi pot fi administrate la medicul de familie.

 [ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare