Saturday, May 15, 2021
Acasă Politică CC decide astăzi soarta actualului Parlament

CC decide astăzi soarta actualului Parlament

11:28 Sandu: „Suntem astăzi la ultima etapă a unui proces politic și constituțional important pentru țara noastră, celelalte etape ale acestui proces au fost verificate sub aspectul constituționalității fiind validate de Înalta Curte. La această ultimă etapă, în calitate de președinte, cântărind minuțios toate evenimentele care au avut loc în ultima perioadă consider oportună declanșarea procedurii de dizolvarea a Parlamentului”.

Reprezentantul Parlamentului a spus că mențin poziția și consideră că nu sunt întrunite condiții de dizolvare a Parlamentului, respectiv solicită respingerea ca neîntemeiată sesizarea.

Curtea Constituțională va pronunța hotărârea privind existența circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului la ora 15:30.

10:51 Reprezentatul Parlamentului, Radu Radu, la tribună: „Există manifestarea voinței privind înaintarea unui candidat la funcția de premier propus de o majoritate parlamentară. Considerăm că nu sunt întrunite circumstanțele de dizolvare a Parlamentului”.

10:37 Parlamentul a înaintat o cerere de recuzare în privința lui Nicolae Roșca, care a fost anterior, perioada anilor 2017-2019, avocatul Maiei Sandu și membru al partidului din care vine Maia Sandu. Cererea nu a fost admisă.

10:36 Maia Sandu: „O majoritate parlamentară absolută formalizată a apărut doar pe 11 februarie la aproape 2 luni de la demisia Guvernului Chicu. Această majoritate nu a fost formată în sensul regulamentului Parlamentului și doar pentru susținerea unui candidat. Pe 11 februarie am emis un decret, altul decât cel propus de majoritate parlmentară. După ce a venit decizia Curții care a declarat neconstituțional acest decret. Președintele are drept la consultări și acest lucru l-am făcut. A urmat retragerea acestui candidat și acest lucru nu îmi poate fi imputat mie și doar majorității care l-a înaintat, iar următorul candidat pe care l-a înaintat a venit după depășirea termenului. În perioada în care s-a retras, neexistând un candidat președintele are dreptul să înainteze un candidat”

10:08 Sandu: „Pornind de la importanța obiectului sesizării și din respect față de Curte Constituțională, am decis astăzi să vin personal ca să îmi susțin punctul de vedere. Obiectul sesizării este unul foarte important nu doar pentru justiția constituțională din RM dar și pentru statul RM și pentru cetățenii săi. Prin sesizarea depusă am solicitat Înaltei Curți constatarea circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului. Voi prezenta cronologic, apoi argumentele juridice prin care susțin că sunt întrunite circumstanțe”

10:06 Judecătorul Serghei Țurcan prezintă raportul asupra esenței cauze.

10:00 Președinta Maia Sandu, care este și autorul sesizării, a venit personal la ședință.

Curtea Constituțională va examina astăzi, 15 aprilie, sesizarea depusă de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, privind circumstanțele dizolvării Parlamentului. Ședința începe la 10:00.

Pe 29 martie, Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională ca să constate circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului.

Șefa statului, Maia Sandu, consideră că există circumstanțe legale pentru a dizolva actualul Parlament. „Acest Parlament a eșuat în tentativele de desemnare a unui Guvern și au trecut 45 de zile de la demisia Guvernului Chicu. Consider, ca și mulți experți, că există toate circumstanțele legale pentru dizolvarea acestuia”, a declarat Sandu.

Am decis să sesizez astăzi, Curtea Constituțională pentru a constata circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului”, a declarat Maia Sandu.

Tot în acea zi, Maia Sandu a avut consultări cu deputații PSRM, dar și cu cei din platforma Pentru Moldova și Partidul Șor, după ce vineri, 26 martie, aceștia nu au mers la discuții, menționând că au o agendă încărcată din cauza ședinței Parlamentului. La consultările de săptămâna trecută au participat doar deputații din Pro Moldova, PD, PAS și Platforma DA. Majoritatea au pledat pentru un Guvern ce va gestiona criza pandemică, sugerându-i președintei să amâne ideea alegerilor anticipate.

Două tentative de votare a unui Guvern au eșuat. Deputații PSRM și Șor au părăsit sala de ședință a Parlamentului, înainte de a a fi examinat programul de guvernare a lui Igor Grosu, candidat desemnat de Maia Sandu la funcția de premier. Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că subiectul este epuizat și a anunțat o pauză. Deocamdată încă nu este clar dacă subiectul de facto este epuizat și dacă ședința de astăzi nu trebuie să fie declarată închisă, iar deputații să reia examinarea celorlalte subiecte de pe ordinea de zi în ședința de mâine.

Pe 11 februarie, Guvernul Gavrilița nu a fost aprobat de Parlament. După 4 ore de întrebări și răspunsuri, niciun deputat nu a votat pentru Programul și echipa Nataliei Gavrilița.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare