Friday, October 30, 2020
Acasă Sănătate Ce boli ascunde, pe lângă COVID-19, lipsa gustului și a mirosului

Ce boli ascunde, pe lângă COVID-19, lipsa gustului și a mirosului

Lipsa mirosului și a gustului este un simptom specific bolii COVID-19, dar poate ascunde și alte afecțiuni mai mult sau mai puțin grave. De cele mai multe ori, acest simptom este temporar, dar există și situații când se poate manifesta pe termen lung, afectând calitatea vieții pacientului.

Dacă lipsa mirosului și a gustului (ageuzia) survine brusc și este însoțită și de alte simptome, cum ar fi nasul înfundat, durerea în gât sau tusea persistentă, adresați-vă de urgență unui medic!

Boli care se manifestă prin lipsa mirosului și a gustului

În funcție de cauză, lipsa mirosului și a gustului este o problemă care se poate rezolva de la sine sau care poate dispărea odată cu tratarea cauzei.

Printre afecțiunile care se manifestă prin pierderea gustului și a mirosului amintim:

COVID-19 – aproape 80% dintre persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 își pierd mirosul și gustul. Motivul nu este pe deplin elucidat, dar o posibilă explicație ar putea fi inflamația vaselor mici de sânge de la nivelul nasului.

Alte simptome ale COVID-19 sunt: tusea uscată, febra, oboseala, durerea în gât, durerea de cap, respirația îngreunată, confuzia, durerea în piept, diareea (mai ales la copii).

Răceala sau/și gripa – orice tip de infecție a tractului respirator superior poate afecta simțul gustului și mirosul. De asemenea, răceala și gripa pot cauza congestie nazală, tuse, strănut persistent și febră (cu precădere gripa). Antihistaminicele, decongestionantele nazale, siropurile și comprimatele pentru tuse și dureri în gât pot ameliora simptomele de răceală și gripă, inclusiv lipsa mirosului și a gustului.

Țineți cont însă că antibioticele NU au efect în cazul infecțiilor virale! Acestea pot fi recomandate doar pentru infecții bacteriene, cum sunt infecțiile urechii sau infecțiile cu streptococ, stafilococ etc.

Alergii și sinuzită – acestea pot cauza inflamații și congestie nazală, care au drept consecință pierderea mirosului și a gustului. Spray-urile și serurile nazale, antibioticele și diverse alte medicamente ajută la ameliorarea acestor simptome.

Polipi nazali – sunt excrescențe localizate în fosele nazale cauzate de inflamații ce pot surveni pe fondul unor afecțiuni precum astmul, alergiile, infecțiile recurente, tulburări autoimune. Alte simptome ale polipilor nazali sunt secrețiile nazale abundente, sforăitul, hemoragiile nazale frecvente, durerile dentare sau de cap.

Alte posibile cauze ale lipsei mirosului și gustului pot fi:

  • Medicamentele utilizate pentru tratamentul cancerului, bolii Alzheimer, antipsihoticele, statinele, antihipertensivele, unele antibiotice
  • Carența de zinc – se găsește în alimente precum carnea de pui, de vită, cereale fortificate
  • Infecțiile dentare, periodontita, extracția măselei de minte, igiena dentară deficitară
  • Loviturile puternice la nivelul capului
  • Boala Parkinson
  • Scleroza multiplă
  • Hipopituitarismul
  • Fumatul
  • Consumul excesiv de alcool
  • Arsurile la nivelul limbii

SourceLink

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Suplimentele care te ajută să ai o imunitate puternică

Medicii nutriționiști subliniază că ar trebui să încercăm să consumăm o varietate largă de alimente și să favorizăm în alimentația zilnică atât fructele, cât...

Leac din batrani pentru tuse, gripa si raceala. Reteta care nu da gres a unui calugar

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe{min-width:100%!important;width:100%!important} Reteta este promovata si de un calugar rus, care impartaseste adesea secrete de nadejde ale naturii. Urmaritorii sai au confirmat eficienta...

Cea mai sanatoasa metoda de preparare a cafelei. Cea la ibric creste colesterolul

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe{min-width:100%!important;width:100%!important} Cea mai buna modalitate de preparare e la filtru sau espressor. “Espressoul are o aroma foarte puternica, dar, contrar conceptiilor populare, nu...

Gălbenelele- remediu pentru problemele pielii și afecțiunile hepato-biliare

Gălbenelele pot fi folosite și intern și extern, ca remediu natural pentru probleme  ale pielii, gastrite și afecțiuni hepato-biliare și tulburări menstruale. Calendula officinalis este...