Wednesday, July 28, 2021
Acasă Sănătate Cele mai bune fructe pentru sănătatea noastră

Cele mai bune fructe pentru sănătatea noastră

Fructele conțin vitamine, minerale, fibre și compuși vegetali numiți fitonutrienți. Ca atare, sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente pe care le poți mânca.
Unele fructe sunt chiar considerate „super-alimente” datorită numeroaselor lor beneficii. Chiar dacă nu există o definiție exactă a ceea ce constituie un super-aliment, acestea sunt adesea bogate în compuși care stimulează sănătatea cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
Multe fructe au fost studiate pentru efectele lor asupra sănătății. Deși este clar că aportul total de fructe proaspete este un factor important în prevenirea bolilor, anumite fructe se remarcă datorită conținutului lor robust de nutrienți și a beneficiilor asociate.
Va prezentam 20 de super fructe pe care să le adaugi astăzi în dieta ta.

1.Prune
În plus față de gustul lor plăcut, prunele oferă o concentrație mare de vitamine, minerale și compuși vegetali care protejează sănătatea.
Sunt deosebit de bogate în acizi hidroxicinamici, care sunt un tip de polifenol antioxidant. Prin reducerea leziunilor celulare cauzate de molecule instabile numite radicali liberi, antioxidanții vă pot reduce riscul de apariție a diferitelor boli.
Prunele sunt, de asemenea, bogate în vitamina C și carotenoizi de provitamină A, ambele având proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.:

2. Căpșuni
Căpșunile sunt deosebit de bogate în antioxidanți precum vitamina C, antocianine, acizi fenolici și flavonoizi.
Într-un studiu de 3 săptămâni, 21 de femei care au mâncat zilnic 250 g de căpșuni congelate au experimentat o creștere semnificativă a activității antioxidante din sângele lor.
Mai mult, aceste fructe de pădure sănătoase vă pot reduce riscul de îmbolnăvire.
Cercetările sugerează că consumul de căpșuni poate ajuta la reducerea factorilor de risc ai bolilor de inimă, la scăderea markerilor inflamatori și la creșterea aportului de fibre , toate acestea putând proteja împotriva afecțiunilor cronice de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și anumite tipuri de cancer.

3. Strugurii
În ciuda dimensiunilor mici, strugurii ambalează un pumn nutrițional serios. Există multe soiuri și, deși toate fac o alegere sănătoasă, unele sunt mai bogate în antioxidanți decât altele.
Într-un studiu recent care a comparat 30 de soiuri de struguri, strugurii negri Pearl, Summer Royal Black, Green Pearl, Green Seedless și Seedless Red au prezentat cele mai puternice activități antioxidante și de eliminare a radicalilor liberi.
S-a constatat că aceste soiuri sunt ambalate cu antioxidanți precum acidul cafeic, epicatechina, galatul de catechină, acidul proto-techuic, acidul galic și rutina.
Într-adevăr, acești antioxidanți pot fi motivul pentru care aceste fructe gustoase sunt asociate cu un risc redus de boli de inimă și anumite tipuri de cancer.

4. Merele
Merele sunt asociate cu o varietate de beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc redus de boli de inimă și mai multe tipuri de cancer , inclusiv cancerul colorectal.
În special, sunt o sursă concentrată de antioxidanți flavonoizi.
Un studiu realizat la peste 56000 de persoane a legat un aport mai mare de mere și alte alimente bogate în flavonoide la un risc redus de deces din toate cauzele, inclusiv de cancer și boli de inimă.

5. Piersici
Piersicile sunt adesea savurate în gemuri și plăcinte, dar cel mai bine este să mănânci piersici crude.
Acest lucru se datorează faptului că cojile proaspete de piersici și pulpa au o activitate antioxidantă și antiinflamatorie mai mare decât produsele din piersici fierte.
Pe lângă fitonutrienți, cum ar fi acizii fenolici și carotenoizii, piersicile oferă o sursă bună de fibre, vitamina C, provitamină A și potasiu.

6. Avocado
Avocado nu sunt doar cremoase și delicioase, ci și conțin substanțe nutritive precum fibre, grăsimi sănătoase, potasiu, magneziu, acid folic și vitaminele C și K1.
De fapt, studiile sugerează că aceste fructe grase pot ajuta la reducerea greutății, a nivelului zahărului din sânge și a factorilor de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi colesterolul LDL (rău).

7.Afine                                                                                                                    Beneficiile impresionante ale afinelor sunt bine documentate.
Aceste fructe de pădure conțin mai mulți antioxidanți puternici și sunt deosebit de bogate în antociani, care sunt pigmenți vegetali care reprezintă până la 60% din compușii lor polifenolici totali.
Consumul de afine proaspete în fiecare zi, chiar și în cantități moderate de 1/3 ceașca (113 grame), a fost legat de un risc redus de boli de inimă și diabet de tip 2, precum și de rate mai scăzute de declin mental la adulții vârstnici.

8. Cireșe
Datorită concentrației lor ridicate de vitamina C și antioxidanți polifenolici, cireșele au proprietăți antiinflamatoare puternice.
Atât cireșele dulci, cât și vișinele – precum și sucul și pudra lor – sunt asociate cu multe beneficii pentru sănătate.
De exemplu, o revizuire a 29 de studii a constatat că consumul acestor alimente a dus la reducerea markerilor de stres oxidativ și inflamație, precum și la scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului LDL și a HbA1c – un marker al controlului pe termen lung al zahărului din sânge.
Articole despre cireșe:

9. Grapefruit
Grapefruiturile pot ajuta la îmbunătățirea conținutului de nutrienți din dieta ta. O revizuire a studiilor efectuate la peste 12000 de persoane a arătat că cei care au consumat aceste citrice au un aport mai mare de magneziu, vitamina C, potasiu și fibre, comparativ cu cei care nu au consumat.
În plus, analiza a constatat că femeile care au consumat grapefruit au avut greutăți corporale mai mici, precum și niveluri mai scăzute de trigliceride și marker inflamator proteina C reactivă (CRP), plus niveluri mai ridicate de colesterol HDL (bun).
Articole despre grapefruit:

10. Mure
Murele sunt ambalate cu pigmenți antocianici, iar dovezile sugerează că consumul lor în mod regulat vă aduce beneficii sănătății.
Un studiu de 8 săptămâni efectuat pe 72 de persoane cu un nivel ridicat de grăsimi din sânge a oferit unui grup zilnic 300 ml de suc de mure și pulpă.
Cei care au băut acest suc au înregistrat reduceri semnificative ale tensiunii arteriale și ale nivelurilor CRP , precum și creșteri semnificative ale colesterolului HDL (bun), comparativ cu un grup de control.

11.Roșii                                                                                                                 Deși sunt adesea considerate legume, roșiile sunt un tip de fructe.
Sunt una dintre cele mai bogate surse de licopen , un pigment carotenoid care este asociat cu beneficii cardiace puternice.
Trebuie remarcat faptul că cojile de roșii conțin niveluri semnificativ mai mari de antioxidanți decât pulpa. Din acest motiv, asigurați-vă că vă bucurați de roșii – și produse din roșii – cu tot cu coaja.

12. Smochinele
Smochinele sunt fructe bogate în fibre care conțin și alți nutrienți precum magneziu, potasiu, calciu și vitaminele B6 și K1.
Mai mult decât atât, acestea sunt încărcate cu antioxidanți polifenoli, care s-au dovedit a avea numeroase beneficii. De fapt, smochinele sunt o sursă mai concentrată a acestor compuși benefici decât vinul roșu sau ceaiul.                                                                    

13. Zmeură

Pe lângă faptul că este bogata în antioxidanți polifenolici, zmeura este una dintre cele mai bogate surse de fibre dintre toate fructele și legumele.
Studiile pe epruvete și pe animale sugerează că consumul acestor fructe de pădure vă poate reduce riscul de boli de inimă, diabet de tip 2 și Alzheimer, deși sunt necesare cercetări la om.

14. Portocale roșii
Portocalele roșii sunt portocale dulci de culoare roșiatică datorită nivelului ridicat de antociani.
De asemenea, sunt încărcate cu vitamina C , o vitamină solubilă în apă care acționează ca un puternic antioxidant. De fapt, portocalele roșii conțin de obicei 32-42 mg de vitamină C la 3,5 grame – sau 35-47% din doza zilnică (DZ) pentru această vitamină.

15. Nectarine
Nectarinele sunt bogate în vitamina C, beta caroten și numeroși alți compuși antioxidanți.
Consumul de fructe bogate în beta-caroten, cum ar fi nectarinele, poate ajuta la reducerea riscului de boală și la moartea timpurie. O revizuire a studiilor efectuate la peste 174000 de persoane a asociat aportul de beta caroten cu un risc semnificativ redus de deces din toate cauzele.

16. Rodii
Multe studii leagă rodiile de o varietate de beneficii pentru sănătate. Aceste fructe se mândresc cu compuși precum elagitanine, antocianine și acizi organici, care conferă rodiilor o activitate antioxidantă puternică.
Cercetările efectuate la om au arătat că sucul și extractele de rodie pot ajuta la reducerea stresului oxidativ, a tensiunii arteriale, a colesterolului LDL (rău), a trigliceridelor , a inflamației și a leziunilor musculare. Studiile pe animale și epruvete sugerează și proprietăți anticancerigene.

17. Mango
Mango-ul este un fruct tropical popular, plin de antioxidanți, inclusiv acid galic, quercetină și acid ellagic, precum și carotenoizii luteină, alfa caroten și beta caroten, care conferă fructului nuanța gălbuie.
Mango-urile sunt, de asemenea, bogate în fibre și pot contribui la promovarea mișcărilor sănătoase ale intestinului.
Într-un studiu de 4 săptămâni efectuat pe 36 de persoane cu constipație cronică, consumul zilnic de 300 grame de mango a îmbunătățit în mod semnificativ frecvența și consistența scaunului și a redus markerii inflamației intestinale, comparativ cu o doză echivalentă de supliment de fibre.

18. Goji
Fructele de goji sunt originare din Asia, unde au fost folosite de mult timp ca aliment funcțional pentru a promova sănătatea și a crește longevitatea.
Datorită nivelului lor ridicat de antioxidanți, aceste fructe sunt încorporate în tincturi, ceaiuri și alte remedii pe bază de plante pentru a trata afecțiunile care vă afectează ochii, ficatul, rinichii și sistemul digestiv.
Boabele de Goji au un conținut ridicat de fibre, polizaharide, compuși fenolici și pigmenți carotenoizi, care conferă acestui fruct culoarea roșu-portocaliu strălucitor.
Fructele de goji vă pot proteja vederea și scădea nivelul grăsimilor din sânge. În plus, pot avea proprietăți anticancerigene, de protecție imună și protecție a creierului.

19. Lămâi
Lămâile sunt utilizate în mod obișnuit pentru aromarea alimentelor și băuturilor.
Acest citric este bogat în vitamina C, uleiuri esențiale și antioxidanți polifenolici.
Studiile la om arată că aportul zilnic de lămâie poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale atunci când este combinat cu mersul pe jos. Mai mult, cercetările pe epruvete și animale indică faptul că acest fruct are puternice proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, antimicrobiene și anti-diabet.

20. Papaya
Împachetată cu aromă tropicală, papaya este bogată în vitamina C, provitamină A, folat și potasiu. De asemenea, conține mulți antioxidanți, dar este în special bogata în licopen.
Consumul de fructe bogate în licopen, cum ar fi papaya, poate proteja împotriva bolilor de inimă și a anumitor tipuri de cancer. Interesant este faptul că nivelurile mai scăzute de licopen sunt asociate cu un risc crescut de deces din toate cauzele.

 

 

Source link

http://naturavindecatoare.ro/sanatate/fructe/20-de-super-fructe-pe-care-sa-le-incluzi-in-dieta-ta/ 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare