Saturday, June 12, 2021
Acasă Politică Corneliu Gurin și Adriana Bețișor, AUDIAȚI de Comisia „Laundromat”

Corneliu Gurin și Adriana Bețișor, AUDIAȚI de Comisia „Laundromat”

Fostul procuror general Corneliu Gurin din perioada anilor 2013 și 2016 și fosta șefa adjunctă a Procuraturii Anticorupție Adriana Bețișor ar putea fi audiați săptămâna viitoare în cadrul unei noi ședințe a Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, numită și Comisia „Laundromat”.

Decizia a fost luată după o nouă rundă de audieri publice care a avut loc astăzi la Parlament, iar cei doi vor putea răspunde inclusiv în scris la întrebările membrilor comisiei.

Invitatul audierilor de astăzi a fost adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție Eduard Varzari, expert titular în cadrul Comitetului de Experţi MONEYVAL al Consiliului Europei. Deoarece anii de referință a acțiunilor vizate de Comisia de anchetă țin de perioada 2010-2014, au fost abordate aspecte cu privire la cel de-al patrulea raport de evaluare al MONEYVAL efectuat în urma vizitei experților în Republica Moldova în toamna anului 2011.

Potrivit lui Eduard Varzari, recomandările formulate către Republica Moldova au vizat mai multe autorități, inclusiv organele de drept, printre care Procuratura Generală, dar și Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor ș.a.

Adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție a sugerat că mai multe detalii ar putea oferi ex-șefa adjunctă a Procuraturii Anticorupție Adriana Bețișor, care a instrumentat dosarele privind frauda bancară în perioada respectivă.

Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost creată la data de 30 noiembrie 2020. Aceasta are drept scop identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere în conformitate cu legislația Republicii Moldova, cât și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema „Laundromat”.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare