Wednesday, July 28, 2021
Acasă Economie Cum ajung protestele să substituie parlamentul în calitate de principal forum al...

Cum ajung protestele să substituie parlamentul în calitate de principal forum al opoziției

[ad_1]

 

Muzicienii Filarmonicii de Stat din Belarus cântă împotriva alegerilor măsluite. Femei în alb protestează cu flori în mână. Mitingul de duminică din Minsk a fost cel mai mare din istoria țării. Trăiască revoluția din Belarus! Dar ce se petrece acolo e doar o parte a tendinței globale de a protesta, întreruptă doar efemer de pandemie, scrie The Financial Times, preluat de Rador. Anul trecut au avut loc mari proteste aproape fără precedent din Hong Kong în Liban și până în Minneapolis. Retrăim anul 1968, dar la scară mai mare: o stradă aproape invariabil pașnică substituie parlamentul în calitate de principal forum al opoziției.


Tendința cuprinde deopotrivă țări bogate și sărace, democrații și dictaturi, scrie Richard Youngs în „Civic Activism Unleashed: New Hope or False Dawn for Democracy?” [„Activism civic dezlănțuit: Nouă speranță sau falși zori ai democrației?”].


Atât protestele cât și generația contemporană de dictatori se alimentează dintr-o nemulțumire tot mai mare și se află în competiție. În 2016 Indicele Instabilității Sociale întocmit de Organizația Internațională a Muncii a atins un vârf record al protestelor comparativ cu media lor din ultimii 40 de ani. Apoi primul an de președinție al lui Donald Trump a dus la un nou record al marșurilor de protest în SUA – până când a fost spulberat anul acesta de către cele 15 până la 26 de milioane de americani care au protestat după uciderea lui George Floyd de către poliție.

În acest ultim deceniu protestatarii au pierdut majoritatea luptelor, însă protestele continuă să se intensifice. Și sunt foarte diferite de cele anterioare. Cele mai multe proteste moderne nu au o afiliere formală, în ciuda tentativelor lui Trump de a înfățișa Antifa – „anti-fasciști” prescurtat – drept o organizație cu membri formali, precum partidele comuniste din anii ’30.


Multe proteste sunt repetitive: mișcări din Belarus și până în Venezuela persistă de ani. Manifestanții libanezi tocmai au răsturnat al doilea premier în numai 10 luni. În plus, protestele „sar” din țară în țară: acum există și o mișcare „Zimbabwean Lives Matter”.


Protestele de azi sunt concepute pentru a genera clipuri virale. Un mic grup de membri ai unei miliții de extrema dreaptă care a invadat în aprilie parlamentul din Michigan a produs imagini suficient de convingătoare pentru a șoca întreaga țară. Și violența forțelor de securitate ajunge aproape instantaneu pe rețelele sociale, după cum au descoperit torționarii din Belarus. Acest lucru încurajează majoritatea regimurilor să-și exercite brutalitatea în privat și să apeleze la spionaj digital contra protestatarilor, uneori cu scopul de a-i face pe aceștia să „dispară” ulterior din locuințele lor.


Dar și protestatarii devin mai isteți: 15% din belaruși urmăresc un canal criptat de Telegram din Polonia care diseminează filmări de la proteste. Acum un deceniu circulau două teorii rivale despre rețelele sociale: una spunea că ajută protestele, alta că sunt o unealtă pentru dictatori. Ambele s-au dovedit a fi valide.


Deocamdată dictatorii îi bat (adesea și literalmente) pe protestatari. Youngs citează cercetări conform cărora doar o treime din protestele de după 2010 au avut vreun fel de succes. Freedom House, ONG-ul american, a înregistrat 14 ani consecutivi de declin al libertății la nivel global, măsurată în funcție de drepturile politice și libertățile civice.


Lucru care se datorează parțial faptului că Rusia și China îi sprijină pe dictatori. Ambele i-au recunoscut „victoria” lui Alexander Lukașenko la alegerile falsificate din Belarus. Mark Green, director executiv al McCain Institute for International Leadership, a afirmat: „Aceasta nu mai este o bătălie între un singur conducător autoritar și forțele democrației. Există o comunitate a autoritarilor care deține un…

[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare