Saturday, May 15, 2021
Acasă Internațional Cutremur de 6,2 în Indonezia. Zeci de morți și sute de răniți...

Cutremur de 6,2 în Indonezia. Zeci de morți și sute de răniți printre ruine

Cel puţin 34 de persoane şi-au pierdut viaţa vineri în urma unui seism puternic produs în insula indoneziană Sulawesi, au precizat autorităţile, în timp ce echipele de salvatori caută printre ruinele mai multor clădiri prăbuşite, printre care şi un spital, în speranţa găsirii unor supravieţuitori, informează AFP.

Cutremurul cu magnitudinea 6,2, produs în timpul nopţii a provocat rănirea a câteva sute de persoane şi a declanşat panică printre locuitorii din vestul Insulei Sulawesi, care, în 2018, au trecut printr-un alt dezastru major.

”Potrivit celor mai recente informaţii, sunt 26 de morţi, toţi în oraşul Mamuju”, a precizat Ali Rahman, şeful agenţiei locale pentru gestionarea catastrofelor. ”Bilanţul ar putea creşte (…) multe cadavre sunt îngropate sub dărâmături”.

Alte opt persoane au decedat la Majene, o altă localitate din regiunea Mamuju, a indicat un alt responsabil local al agenţiei.

La Mamuju, oraşul cel mai afectat din regiune, salvatorii căutau mai mulţi de zece pacienţi şi membri ai personalului medical daţi dispăruţi după prăbuşirea clădirii unui spital.

”Spitalul este distrus. S-a prăbuşit. Sunt pacienţi şi angajaţi ai spitalului prinşi sub dărâmături, iar noi încercăm să-i evacuăm”, a declarat pentru AFP Arianto, un responsabil al operaţiunilor de salvate din Mamuju.

Acesta a estimat numărul persoanelor prinse sub dărâmături între 10 şi 20, fără să poată confirma dacă mai erau în viaţă.

Sursa: agerpres.ro

Amploarea pagubelor în capitala provinciei cu circa 110.000 de locuitori nu este cunoscută până în acest moment.

Seismul cu magnitudinea 6,2, potrivit Institutului american de geofizică (USGS), s-a produs vineri, la ora locală 02:18 (18:18 GMT, joi). Epicentrul seismului a fost localizat la 36 de kilometri sud de Mamuju, la o adâncime relativ mică, de 18 kilometri, a precizat USGS.

În înregistrările video din regiune, apar locuitori care încearcă să părăsească localitatea pe motocicletă sau în maşină trecând pe lângă acoperişuri prăbuşite şi clădiri avariate.

”Drumurile sunt avariate şi mai multe clădiri s-au prăbuşit”, a precizat Hendra, un bărbat de 28 de ani, care locuieşte la Mamuju. ”Cutremurul a fost foarte puternic (…) m-am trezit şi am fugit împreună cu soţia mea”.

Sursa: agerpres.ro

Agenţia de meteorologie şi de geofizică a avertizat asupra posibilităţii unor noi seisme şi a cerut rezidenţilor să evite regiunile de ţărm din cauza riscului producerii unui tsunami.

”Replicile ar putea fi la fel de puternice sau mai puternice ca în această dimineaţă”, a precizat Dwikorita Karnawati, directoarea agenţiei.

Joi, un alt seism cu magnitudinea 5,8 s-a produs în regiune, fără să producă pagube materiale semnificative.

În 2018, un cutremur cu magnitudinea de 7,5, urmat de un tsunami pe insula Sulawesi, a făcut peste 4.300 de morţi şi dispăruţi.

Arhipelagul indonezian se află pe Cercul de foc al Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare