Tuesday, October 20, 2020
Acasă Internațional Der Spiegel: Noviciokul folosit în cazul lui Aleksei Navalnîi, mai puternic decât...

Der Spiegel: Noviciokul folosit în cazul lui Aleksei Navalnîi, mai puternic decât variantele anterioare


Revista germană, preluată de Reuters, scrie că o delegaţie din partea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) ar fi efectuat deja o vizită la spitalul din Berlin în care Navalnîi este internat.

Agentul neurotoxic Noviciok a fost utilizat şi împotriva fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în 2018, în Anglia. Potrivit autorităţilor britanice, GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse, este principalul suspect. Acest caz a dus la instituirea de sancţiuni occidentale împotriva Rusiei.

Rusia anunță că un martor în cazul Navalnîi ar fi părăsit țara

În acelaşi timp, poliţia transporturilor din Tomsk, unde s-a aflat Navalnîi înainte de a se îmbarca în avionul spre Moscova, a anunţat că a stabilit cronologia deplasărilor lui Aleksei Navalnîi în Siberia şi ce a băut acesta înainte de a i se face rău în avion luna trecută, iar acum încearcă să localizeze un martor care ar fi părăsit ţara, scrie Agerpres.

Ministerul de Interne rus precizează într-un comunicat că poliţia a interogat cinci dintre cele şase persoane care l-au însoţit pe Navalnîi în călătoria sa în Siberia, iar în prezent este în căutarea celei de-a şasea, Marina Pevcih, rezidentă britanică care ar fi plecat în Germania pe 22 august.

Spitalizat în comă la sfârşitul lunii august în Siberia, după ce i se făcuse rău în avion, Navalnîi (44 de ani) a fost transferat la Berlin, unde medicii au concluzionat că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa noviciok, conceput în perioada sovietică în scopuri militare.

Berlinul şi partenerii săi occidentali cer explicaţii Moscovei, care respinge categoric aceste acuzaţii şi a iniţiat deocamdată doar verificări preliminare în acest caz, fără a deschide o anchetă.

Poliţia rusă a anunţat vineri că îi va cere Germaniei să-i permită interogarea opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Aleksei Navalnîi a fost scos din coma indusă și este receptiv la comenzile medicilor, au anunțat luni reprezentanții spitalului din Berlin unde opozantul rus este internat.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Câtă carne mâncau pe zi unii români din vechime

”Spune-mi ce mănânci astăzi, ca să îţi spun ce mâncau strămoşii tăi”. Dacă predicţiile dumneavoastră sunt conforme cu realitatea de acum 3 secole,...

Care țări vor primi vaccinurile anti-COVID-19 și cine va avea prioritate

Toate statele membre ale Uniunii Europene vor avea acces la vaccinurile împotriva COVID-19 în același timp, în funcție de dimensiunea populației, a anunțat joi...

Ultima oră! Ce țară închide școlile, restaurantele, teatrele

Premierul Ludovic Orban a anunțat duminică închiderea școlilor din București și continuarea cursurilor exclusiv online, după ce Capitala a trecut pragul de 3 cazuri...