Saturday, May 15, 2021
Acasă Social Dirijorul și violonistul Valeriu Negruța s-a stins din viață

Dirijorul și violonistul Valeriu Negruța s-a stins din viață

Chişinău, 18 mar. /MOLDPRES/. Dirijorul și violonistul Valeriu Negruța, fondatorul Orchestrei de muzică populară ”Mugurel”, Artist Emerit din Republica Moldova, stabilit în Franța, s-a stins din viață la vârsta de 80 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, compozitorul Constantin Rusnac a afirmat că artistul a decedat în seara zilei de 17 martie, la Paris. ”Talent precoce, dotat cu excelente capacități muzicale, el a urmat calea fratelui mai mare, a compozitorului Oleg Negruța, studiind vioara în renumita școală de muzică „Stolearsky” din Odesa”, a mai spus Constantin Rusnac.

Valeriu Negruța s-a născut la 16 mai 1940 la Odesa. Și-a făcut studiile la Conservatorul ”Gavriil Musicescu” din Chișinău (1958-1963), cu Gheorghe Neaga și A. Bruskov (vioară). În anii 1964-1965 și 1973, a fost violonist în Orchestra de studio a Radioteleviziunii din Chișinău. A fost director artistic și dirijor al Ansamblului de muzică populară ”Mugurel” ( 1965-1970, 1981-1985), violonist în Orchestra de muzică populară ”Fluieraș” a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” din Chișinău (1970-1975), dirijor al Orchestrei de muzică populară ”Ciocârlia” de la Palatul Sindicatelor (1975-1981) și violonist în Cvartetul de Coarde al Radioteleviziunii din Chișinău (1986-1987), profesor la Școala de Arte ”Alexei Stârcea” (1987-1991).

A cântat alături de Alexandru Caușanschi, Maria Drăgan, Valentina Cojocaru, Anastasia Istrati, Nicolae Sulac, Gheorghe Eșanu, Petre Zaharia, Alexei Botoșanu, Tamara Ciobanu, Zinaida Julea, Eudochia Lica, Șloim Zaraf, Iuli Patlajan, Vasile Marin, Nicolae Tatarinov, Anatoli Mirocinic etc.

A înregistrat la Radio Chișinău creații de Joseph Haydn, Pablo Sarasate, Piotr Ceaikovski, Boris Dubosarski, Solomon Lobel, Valeri Zarohvatov etc. Discografie: ”Ești, Moldovă, casă mare”, ”Stejărel cu frunză deasă”, ”Cântec de nuntă”, ”De trei ori pe săptămână”, trei hore, două melodii de joc ș.a.

În 1974, lui Valeriu Negruța i s-a conferit titlul onorific de Artist Emerit din Republica Moldova. În 1991, s-a stabilit la Paris, unde a fost violonist.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare