Saturday, May 15, 2021
Acasă Social Doi jurnaliști TV8 reținuți de către pacificatorii ruși

Doi jurnaliști TV8 reținuți de către pacificatorii ruși

Jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco au fost reținuți, marți, de către reprezentanții Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, în apropiere de localitatea Gura Bâcului, raionul Anenii Noi. 

„Noi suntem aici la postul de pacificatori. Suntem reținuți, mașina este blocată și nu putem ieși din mașină. Ne-au zis că trebuie să le predăm materialele pe care le-am filmat, altfel nu putem ieși de aici. Ne-au pus o sârmă ghimpată în fața mașinii ca să nu putem trece. Ne-au controlat, ei sunt patru oameni înarmați. Stăm deja de o oră de când așteptăm poliția. Am sunat și la Comisia Unificată de Control (CUC). Au zis că vor veni, dar până acum nu a venit nimeni”, a declarat Viorica Tătăru pentru portalul de limbă engleză Balkan Insight, preluat de Anticorupție.md.

Pacificatori ruși la postul de la Gura Bâcului. Photo credit: Viorica Tătăru
Pacificatori ruși la postul de la Gura Bâcului. Photo credit: Viorica Tătăru

„Pacificatorii poartă pe uniformă steagul Rusiei. Ar trebui să fie unul și din partea Moldovei, dar eu nu reușesc să îl văd acum. Ne-au spus că este cineva și din partea Moldovei. Noi nici nu am ajuns la vama lor. Asta este doar un post de pacificatori de dinainte de vamă”, a adăugat jurnalista TV8.

Asociația Promo-LEX a anunțat că a fost sesizată, în jurul orei 13:10, de către jurnaliști despre acțiunile ilegale ale trupelor de pacificare.

„Solicităm intervenția promptă a autorităților constituționale – Guvernul Republicii Moldova, Președinția Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Biroul politici de reintegrare, Procuratura Generală a Republicii Moldova – pentru eliberarea, imediată și necondiționată, a jurnaliștilor Viorica Tataru și Andrei Captarenco și investigarea acțiunilor ilegale”, transmite Asociația Promo-Lex.

Solicitat de reporterii Portalului Anticoruptie, avocatul Promo-LEX Pavel Cazacu a declarat că reprezentanți ai trupelor de menținere a păcii au blocat de două ore mașina jurnaliștilor.

„Imposibilitatea de deplasare mai mult de o oră este calificată drept reținere ilegală de facto”, se precizează în comunicatul Asociației. „În acest context, Asociația Promo-LEX condamnă abuzurile și intervențiile nejustificate ale reprezentanților din cadrul FMMP.”

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare