Wednesday, October 28, 2020
Acasă Economie Domeniul IT a atins venituri record în ultimii ani. Care este salariul...

Domeniul IT a atins venituri record în ultimii ani. Care este salariul mediu al unui specialist


Domeniul IT a atins venituri record în ultimii ani. Profitul companiilor IT s-a triplat din 2015 și a înregistrat peste 3,5 miliarde de lei în 2019. 

Anton Perchin a fondat o companie IT acum nouă ani. Deşi avea un loc de muncă, antreprenorul, împreună cu fratele său, au decis să-şi deschidă propria afacere.

“În prezent, compania are 35 de angajați. Este vorba de dezvoltatori, designeri, testeri, resurse umane, adică întregul personal. Conform datelor Parcului IT, salariul mediu al unui specialist este de aproximativ 30.000 lei, dar poate varia în funcţie de companie.”, a afirmat fondatorul unei companii IT, Anton Perchin.

Firma lui Anton și a fratelui său dezvoltă software pentru clienți din SUA și Europa de Vest. Chiar şi în condiţiile pandemiei, activitatea companiei a fost afectată parțial.

“Am lansat serviciul nostru catering, care funcționează acum în municipiul Chișinău. Uneori, pentru a vedea cum să-l îmbunătăţim, atât eu, cât și fratele meu livrăm produse alimentare. Eu o fac cu mașina, iar el – cu bicicleta.”, a povestit fondatorul unei companii IT, Anton Perchin.

Dacă în 2015, veniturile companiilor IT se ridicau la 1,1 miliarde de lei pe an, în 2019 această cifră era de 3,5 miliarde de lei. Creşterea se datorează, în mare măsură, apariției Parcului IT, unde toţi rezidenţii achită un impozit unic de 7 procente. Conform datelor majoritatea produselor și serviciilor IT din Moldova sunt exportate. Doar 15 la sută lucrează pentru piața internă.

Peste 10.000 de oameni lucrează în domeniul tehnologiei informaționale în Moldova. Toţi activează legal şi, cel mai important, muncesc acasă.

Președintele Asociației Companiilor IT, Veaceslav Cunev, susţine că sectorul IT este cea mai promițătoare industrie. Doar în primul trimestru al anului, în acest domeniu s-au investit 26 de milioane de lei.

“Orice activitate veţi desfăşura, aceasta va avea o componentă IT. Astfel, cu ce nu v-aţi ocupa, va trebui să studiaţi şi domeniul IT. În medicină, agricultură, chimie. Acum aceste lucruri sunt inseparabile.”, a menționat preşedintele Asociaţiei Companiilor IT, Veaceslav Cunev.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Expozițiile MOLDAGROTECH și FARMER din acest an vor fi organizate într-o nouă locație

Expozițiile MOLDAGROTECH (toamnă) și FARMER, ediţia 2020, vor fi organizate într-un format nou şi într-o altă locație, transmite MOLDPRES. Astfel, tradiţionala săptămână agroindustrială se va...

Moldova Agroindbank – program nou de finanţare dedicat profesioniştilor

MAIB anunță o nouă ofertă adaptată clienților săi: profesori, medici, specialiști IT, avocați, notari, executori judecătorești, traducători. Astfel, persoanele dedicate domeniilor profesionale anunţate vor putea...

A demarat cea de-a treia ediție a Moldova Electro Maraton

Trei automobile electrice vor traversa în următoarele patru zile Republica Moldova de la nord la sud, în cadrul celei de-a treia ediție a Moldova...

Fermierii după întâlnirea cu ministrul Agriculturii: ,,Ne hrănesc doar cu promisiuni”

Fermierii, 8 la număr, au mers azi la minister pentru a vedea ce soluții au reușit să identifice, între timp, autoritățile, însă au plecat...