Saturday, May 15, 2021
Acasă Social Fost ,,miliţian” transnistean condamnat pentru rapirea și torturarea a doi locuitori din...

Fost ,,miliţian” transnistean condamnat pentru rapirea și torturarea a doi locuitori din Floreşti

La 8 aprilie 2021, Curtea de Apel Bălţi a menţinut sentinţa Judecătoriei Soroca, prin care Andrei Samonii, fost ”miliţian” din regiunea transnistreană, a fost condamnat la 15 ani de detenţie pentru violare de domiciliu, răpire şi acte de tortură în privinţa a doi locuitori din raionul Floreşti.

Cazul a avut loc în noaptea de 8 spre 9 aprilie 2015, când, Andrei Samonii, alături de alţi ”miliţieni” din regiunea transnistreană au răpit din propria locuinţă un cuplu din s. Vertiujeni r. Floreşti (teritoriu controlat de autorităţile constituţionale). Aceştia au fost târâţi noaptea, pe drumul pietruit din sat, băgaţi într-o luntre şi transportaţi în stânga Nistrului la ”comisariatul de miliţie din or. Camenca”. Acolo victimele au fost bătute cu bestialitate, plasate în izolatorul de detenţie preventivă şi învinuite de furtul a doi iepuri, scrie Asociaţia Promo-LEX.

Cei doi concubini au fost deţinuţi ilegal până la 12 aprilie 2015. Doar datorită intervenţiei autorităţilor constituţionale, aceştia au avut posibilitatea de a se întoarce acasă. Expertiza medico-legală, efectuată după eliberarea victimelor a stabilit numeroase traumatisme fizice pe corpurile acestora, în acelaşi timp au fost constatate consecinţe psiho-emoţionale, ca urmare a presiunilor la care au fost supuse victimele în timpul detenţiei ilegale. Suplimentar, cele două victime au fost nevoite să treacă şi un curs de reabilitare în cadrul Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria”, care a eliberat şi o expertiză în acest sens, luată ca probă în cadrul dosarului penal.

La 5 august 2020, prin sentinţa Judecătoriei Soroca (sediul Central), Andrei Samonii a fost condamnat la 15 ani privaţiune de libertate pentru infracţiunile de violare de domiciliu, răpire şi acte de tortură. Instanţa de judecată a admis integral acţiunea civilă şi a dispus încasarea în beneficiul celor două victime a sumei de 20 000 euro cu titlu de prejudiciu moral.

Sentinţa Judecătoriei a fost contestată de către inculpat, care a solicitat achitarea sa. La 8 aprilie 2021 Curtea de Apel Bălţi a respins apelul inculpatului şi a menţinut fără modificări sentinţa contestată. Decizia este definitivă şi executorie, dar cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiţie.

”Această sentinţă este un precedent judiciar valoros şi o premieră pentru victimele torturii din regiunea transnistreană. În acelaşi timp, acest caz demonstrează că autorităţile Republicii Moldova dispun de pârghii şi posibilităţi legale pentru a finaliza procedurile penale, şi de a pedepsi corespunzător persoanele vinovate de comiterea unor abuzuri grave, chiar dacă sunt domiciliate pe teritoriul necontrolat de autorităţile constituţionale”, spune Avocatul Asociaţiei Promo-LEX, Pavel Cazacu.

În contextul în care în anul 2020 au fost documentate mai multe cazuri de răpire comise de către reprezentanţii structurilor de securitate din regiunea transnistreană, Asociaţia Promo-LEX îndeamnă repetat autorităţile constituţionale să depună eforturi suplimentare în scopul de a investiga în mod eficient cauzele penale deschise pe fapte de răpire şi/sau privaţiune ilegală de libertate. Or, doar o investigare eficientă şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de comiterea abuzurilor grave poate eradica fenomenul impunităţii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare