– Relataţi-ne pe scurt parcursul dumneavoastră de până acum.

– Sunt originară din Chișinău. Am obținut titlul de licențiată în matematică la USM (Specialitatea Matematică Pură) și titlul de magistru în economie la ASEM (Specialitatea Tehnologii Informaționale) și mi-am făcut studiile de doctorat la ASEM, specialitatea Metode Economico-Matematice.

Discipline predate: matematică economică, algebră liniară și analiză matematică, probabilități și statistică, statistică, econometrie.

Autoare și coautoare a nouă manuale și 13 articole științifice, membră a consiliului facultății TISE ASEM.

– Povestiți-ne despre hobby-ul dumneavoastră de a realiza felicitări, invitații și mărțișoare.

– Lucrul manual îmi aduce o deosebită plăcere. Întotdeauna mi-a plăcut să decupez, să lipesc, să colorez, să împletesc, să croșetez sau să brodez. Confecționarea felicitărilor este unul din hobby-urile pe care îl împart cu sora mea și a început mai mulți ani în urmă, ca o modalitate de a petrece timpul împreună. Acum, avem mai rar prilejul de a împărtăși astfel de clipe frumoase împreună, însă, oricând se ivește ocazia potrivită, revenim cu drag la felicitările noastre.

Câțiva ani în urmă, am mers la târgul care se organizează în fiecare an în centrul capitalei ca să iau mărțișoare pentru cei dragi și mi-am dat seama că nimic din ceea ce am găsit nu era ceea ce căutam. Așa a luat naștere ideea de a încerca confecționarea mărțișoarelor după propriul model, iar din acel an, toți prietenii primesc în dar mărțișoare originale.

– Ce faceți cu felicitările și mărțișoarele? Unde ajung ele, unde sunt păstrate?

– Toate felicitările și mărțișoarele noastre ajung la prietenii noștri: fie le primesc în dar cu anumite ocazii, fie solicită ei o felicitare ca să o ofere, la rândul lor, cuiva în dar. De obicei, ne străduim să le transmitem tuturor celor dragi câte o felicitare de Crăciun, iar de Mărțișor, ne străduim să ajungă câte un mărțișor la fiecare dintre ei.

Mersul la poștă – cu o lună înainte de Crăciun, cu mâna plină de plicuri cu felicitări care vor avea ca destinație fie un sat sau oraș din Moldova, fie o țară europeană sau care urmează să traverseze oceanul – a devenit o tradiție și îmi aduce o deosebită plăcere.

– Cât timp vă ia să realizați o felicitare sau un mărțișor?

– Totul depinde de inspirație și de complexitatea felicitării sau a mărțișorului. Uneori, sunt ocazii foarte frumoase sau solicitări interesante, însă inspirația lipsește cu desăvârșire și durează o veșnicie până se găsește ideea potrivită. Alteori însă, ideile așteaptă în rând momentul când voi avea timpul necesar pentru a le realiza. Cu toate că ceea ce facem este un hobby și îl facem cu o deosebită plăcere, se întâmplă să mai acceptăm și provocări. De exemplu, de Anul Nou, facem felicitări pentru companii care astfel își felicită clienții sau angajații. Câteodată, lipsa de timp liber ne forțează să stăm nopțile și să desenăm sau asamblăm felicitări ca să reușim să facem față solicitării. În acele momente, toată chestia asta nu pare foarte distractivă și ceea ce se vrea hobby începe să semene mai mult cu un job adevărat cu termene-limită destul de stricte. Însă, îndată ce felicitările sunt gata și în ochii celui care le preia se vede bucuria de a primi exact ce și-a dorit, toate aceste nopți nedormite devin amintiri frumoase legate de oameni frumoși.

O altă provocare acceptată în acest an a fost de a face mărțișoare pentru evenimentul „Fii student ASEM pentru o zi”, în cadrul căruia fiecare participant a primit în dar un mărțișor cu logoul ASEM. Termenele stabilite au fost de
asemenea foarte restrânse. Astfel, de la ideea logoului și până la confecționarea numărului necesar de mărțișoare a fost cale scurtă, dar foarte interesantă și s-a lucrat cu mare spor.

– De unde vine inspirația dumneavoastră?

– De cele mai multe ori, inspirația vine pe neașteptate și se bazează pe cele mai banale lucruri – o imagine interesantă găsită pe internet, un tablou văzut la o galerie de artă, o emoție descrisă de un prieten, un element tradițional de broderie de pe o ie a unei necunoscute care îți merge în întâmpinare în inima capitalei.

Motivația este una foarte simplă: „Adaugă suflet cadoului tău” – cadoul făcut cu mâna proprie este cel mai de preț. În ziua de astăzi, comunicarea online este un lucru obișnuit, iar un mesaj de felicitare sună și arată cât se poate de firesc într-o rețea de socializare. Însă cu cât mai mult ia amploare fenomenul, cu atât mai mult se simte câteodată necesitatea de a materializa această comunicare și de a o face palpabilă, mai reală, mai personală.

Vibrând între creație și științe exacte cu multă dăruire, doamna Olga Chicu demonstrează că două domenii atât de diferite, pot merge mână în mână atât de frumos.


Acest material a fost scris și redactat de echipa ASEM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.