Monday, January 18, 2021
Acasă Uncategorized foto | Pas important pe Marte! NASA a trimis „Copacul” MOXIE pentru...

foto | Pas important pe Marte! NASA a trimis „Copacul” MOXIE pentru a produce oxigen din dioxid de carbon


Oamenii de știință au făcut încă un pas important pe Marte. Cei de la NASA au trimit pe Planeta Roșie un dispozitiv menit să obțină oxigen din dioxid de carbon. „Copacul” MOXIE este transportat de noul rover, lansat recent.

Echipat cu mai multe tehnologii moderne, Roverul Perseverance Mars de la NASA dispune și de Mars Oxygen In-Situ Resource Utilisation Experiment. Potrivit Business Insider, dispozitivul experimental ar putea ajuta la deschiderea drumului pentru explorarea umană a planetei.

Așa-numitul „copac” are dimensiunea unei baterii auto și ar reprezenta doar circa 1% din dispozitivul pe care  oamenii de știință speră să-l trimită în viitor pe Marte. Cu o dimensiune mai mare, astfel de dispozitive ar putea depozita oxigenul produs în rezervoare, pentru a fi utilizat de oameni și rachete.

Oxigenul în atmosfera planetei Marte este într-o cantitate mai mică de 2%

Precum un copac, MOXIE funcționează prin preluarea dioxidului de carbon. Ulterior, acesta împarte electrochimic moleculele în oxigen și monoxid de carbon și combină moleculele de oxigen în O2. Robotul analizează puritatea O2, apoi eliberează oxigenul respirabil și monoxidul de carbon înapoi în atmosfera planetei.

Dispozitivul ar urma să producă circa 10 grame de oxigen pe oră – cantitatea din 1,2 metri cubi de aer al Pământului. Menționăm că oamenii au nevoie de aproximativ 19 metri cubi de aer pe zi, transmite digi24.ro.

Amintim că NASA a trimis joi, 30 iulie, noul rover Perseverance și micul elicopter Ingenuity spre Marte, fiind una dintre cele mai spectaculoase lansări. Acesta trebuie să ajungă pe Planeta Roșie pe 18 februarie 2021.

Ingenuity ar putea deveni primul elicopter care zboară în atmosfera unei alte planete, iar roverul, care transportă multe instrumente ştiinţifice (precum: peste 20 de camere video şi două microfoane ambientale ce vor înregistra sunetele de pe Marte), va intra în istoria cercetărilor spaţiale drept cel mai avansat explorator robotic lansat până acum de NASA. Roverul Perseverance va culege şi mostre de roci, praf şi sol marţial.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Peste 20 de cazuri noi la Strășeni și Rezina. De unde sunt cei 426 de pacienți diagnosticați astăzi cu virusul COVID-19?

Foto simbol: wabi.tv Astăzi în Moldova s-au înregistrat 426 de infectări cu virusul COVID-19. Cele mai multe dintre ele sunt înregistrate...

foto | Lucrările de renovare a subteranei din apropierea podului de la Botanica sunt în toi. Așa arată pasajul după reparația scărilor

Foto: ZUGO Lucrările de renovare a pasajului subteran din apropierea podului de la Botanica sunt în toi. ZUGO a vizitat obiectivul...

În sectorul Ciocana, o femeie a fost lovită de o mașină fără șofer

Clipe de panică pentru o femeie de 45 de ani din Chișinău. Aceasta a fost lovită în plin de o mașină, în timp ce...

foto | Accident grav la Anenii Noi. Șoferul unui Mercedes a decedat, iar două persoane au suferit traumatisme după ce mașina în care se...

Foto: GBM via Facebook Un accident grav s-a produs cu puțin timp în urmă în apropiere de Anenii Noi. Un Mercedes...