Friday, October 30, 2020
Acasă Uncategorized foto | Premieră în Moldova! Din capul unui tânăr a fost extras...

foto | Premieră în Moldova! Din capul unui tânăr a fost extras un glonte: Îl avea în creier de mai bine de un an


O intervenție chirurgicală extrem de complicată a fost realizată în premieră în Republica Moldova. Din capul unui tânăr din România a fost extras un glonte pe care acesta îl avea în creier de mai bine de un an jumate, când a fost rănit într-un schimb de focuri în Germania.

Intervenția a durat aproximativ șase ore, iar la o zi după ce medicii au extras glontele, pacientul Bogdan putea vorbi, semn că intervenția chirurgicală a decurs cu succes.

O astfel de operație nu se efectuează în regim de urgență. Sunt necesare investigații amănunțite, potrivit neurochirurgul Grigore Zapuhlîh, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, care a realizat intervenția. Acesta mai spune că exista pericolul de a pierde pacientul în orice moment.

Tânărul a fost împușcat în regiunea temporo-parietală stânga, glontele rămânând intracerebral. Din spusele mamei, s-a întâmplat în Germania, unde tânărul își făcea studiile. Acesta s-a aflat în comă aproximativ trei luni și jumătate. Când și-a revenit, prezenta afazie mixtă și lipsa vederii la ambii ochi.

S-a tratat în România, iar la Chișinău pacientul a fost internat pentru investigații și tratament, după ce în Germania și România a primit refuz de a fi operat din cauza gravității stării lui. Din fericire, povestea a avut un sfârșit bun. Bărbatul în vârstă de 29 de ani a scăpat cu viață.

„Nu exista încă neuronavigația. Am efectuat operația prin radiografia intraoperatorie. Cu greu am găsit glontele, căci era amplasat în creier la o adâncime foarte mare. Succesul meu ca neurochirurg a fost nu doar extragerea glontelui, dar și fapul că pacientul după operație putea sta în picioare, putea sta așezat, a început să perceapă unele comenzi de la cei apropiați, iar când l-am externat mi-a dat mâna și și-a luat rămas bun. Bucuria mea a fost că tânărul a fost adus la Chișinău pe targă, dar a plecat stând așezat în mașină”, a declarat Grigore Zapuhlîh.

Glontele a fost extras cu succes, fără apariția complicațiilor neurologice, în două săptămâni pacientul fiind externat. Neurochirurgul Grigore Zapuhlîh este și cel care, în premieră pentru Moldova, a realizat intervenţia pe creier fără anestezie generală.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

În sectorul Ciocana, o femeie a fost lovită de o mașină fără șofer

Clipe de panică pentru o femeie de 45 de ani din Chișinău. Aceasta a fost lovită în plin de o mașină, în timp ce...

Moldovenii care pleacă în România nu vor mai sta în carantină

România a exclus Republica Moldova din lista statelor cu risc epidimiologic ridicat. Astfel, cetățenii moldoveni care sosesc în România nu vor mai fi nevoiți...

Un bărbat din Edineț a ajuns la spital după ce a căzut într-o fântână. Salvatorii l-au scos de la adâncimea de 13 metri

Foto simbol: unica.md În  dimineața zilei de astăzi, 6 august, salvatorii din raionul Edineț au salvat o persoană căzută într-o fântână....

Un bărbat din Șoldănești a fost răpus de COVID-19. Unde era internat pacientul?

Foto: tv8.md Un bărbat din Șoldănești a fost răpus de coronavirus. Pacientul era internat la Spitalul Clinic Republican din Chișinău. Conform Ministerului...