„După ședința CSS de ieri la subiectul pandemiei COVID-19, a fost creată mai multă confuzie decât claritate și nu au fost propuse soluții responsabile și asumate direct de președintele Maia Sandu pentru a încerca să soluționeze criza complicată în care ne aflăm. Ceea ce am văzut cu toții a fost fuga de responsabilitate a președintelui țării, o totală lipsă de viziune în ceea ce privește depășirea crizei și o recunoaștere a faptului că dumneaei, în calitate de șef de stat, nu vrea să-și asume responsabilitatea în această situație dificilă și nu poate face nimic concret pentru cetățeni. Doamna președinte poate doar recomanda, iar acea recomandare este una negândită și vicioasă.

Astăzi, avem un președinte lockdown, un președinte depășit de situație, care practic a recunoscut ieri că nu are soluții și așteaptă ca alții să vină cu soluții și cu asumarea răspunderii. Unica propunere pe care a formulat-o Maia Sandu a fost lockdown total, adică blocarea tuturor proceselor economice și instituționale, forțarea oamenilor să stea închiși în case”, scrie liderul partidului socialist într-o postare pe Facebook.

Tot aici, dânsul menționează că „această propunere este negândită și vicioasă, fiindcă nu ține cont de opinia cetățenilor și a experților economici, nu ia în calcul consecințele sociale și economice. Este o soluție irațională în aceste timpuri, când majoritatea țărilor europene au ales calea unor restricții parțiale, încercând să protejeze economia și viitorul cetățenilor.”

„Am avut o discuție cu conducerea Parlamentului și suntem unanimi în opinia că un lockdown total, cum cere Maia Sandu, este periculos social și reprezintă o iresponsabilitate față de cetățeni și mediul economic. Ca urmare, am discutat un set de posibile acțiuni de restricționare parțială a unor activități, astfel încât să fie redus contactul cetățenilor și riscul de îmbolnăvire, dar în același timp să lăsăm economia funcțională”, mai scrie Igor Dodon în postare.

Reiterăm că, sâmbătă, 13 martie, a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate. Subiectul principal al discuțiilor a fost lupta cu pandemia și soluțiile de a opri răspândirea virusului. Astfel, luând în considerare rapoartele prezentate de autorități în materie de gestionarea pandemiei, CSS a venit cu o serie de recomandări către guvern, printre care se numără și instituirea stării de urgență pe termen de două săptămâni și să pregătească o liste de restricții impuse pentru anumite activități și categorii de persoane, dar și oferirea compensațiilor oamenilor care vor suferi în urma acestor restricții.