Friday, January 15, 2021
Acasă Economie În 2020, Serviciul Vamal a încasat venituri care au depăşit cu 1,7%...

În 2020, Serviciul Vamal a încasat venituri care au depăşit cu 1,7% sarcina stabilită

În anul 2020, veniturile încasate de Serviciul Vamal au constituit peste 22,5 miliarde lei, fiind atestată o creștere de 1.7% față de sarcina bugetară stabilită (cifra de control).

Potrivit unui comunicat al Serviciului Vamal, această creştere s-a datorat sporirii veniturilor încasate, care a fost posibilă graţie activităţii agenţilor economici implicaţi în comerţul internaţional. Astfel, doar în ultima lună a anului 2020, au fost înregistrate încasări de peste 2,4 miliarde lei, în creştere cu 5% comparativ cu luna decembrie 2019.

În ceea ce priveşte structura veniturilor, ponderea cea mai mare o dețin plățile provenite din administrarea TVA, urmate de accize și taxe vamale. Referitor la categoriile de mărfuri supuse accizelor, cel mai mare contribuabil rămâne a fi sectorul petrolier, cu o pondere de 41,7%, urmat de produsele din tutun, care generează 35% și autovehicule, cu o cotă de 16,3%.

Potrivit Serviciului Vamal, situația pandemică din țară a influențat nivelul de încasare a veniturilor vamale. Astfel, dacă până la declararea stării de urgență naționale se înregistra o tendință de creștere a veniturilor (+17%) față de anul 2019, în luna aprilie 2020, încasările au scăzut drastic, fiind atestat un declin de 35% (-697,9 milioane de lei) față de perioada similară a anului 2019.

Situaţia s-a ameliorat treptat datorită activităţii agenților economici și a colaborării eficiente între mediul de afaceri și Serviciul Vamal.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Accesul la irigare susținut de SUA, sporește investițiile în domeniul agriculturii

Accesul la infrastructura modernă de irigare și modelele de agricultură cu valoare adăugată au determinat fermierii din aria celor zece...

Legea bugetului de stat pentru anul 2021 a fost promulgată

În postarea făcută, preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, „declară că principalele prevederi ale Legii bugetului pe anul 2021 se referă la susţinerea mediului de...

Ziua Naţională a Vinului-2020 va avea loc pe 3-4 octombrie, mai mult în regim online

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. Cu sloganul „Eu deVIN sărbătoare”, ediția din acest an a Zilei Naţionale a Vinului va fi marcată în zilele...