Monday, August 2, 2021
Acasă Economie În acest an, seceta a lovit crunt și în producția vitivinicolă. Specialiștii...

În acest an, seceta a lovit crunt și în producția vitivinicolă. Specialiștii estimează cea mai mică recoltă de struguri pentru vin, din ultimul deceniu

[ad_1]

În acest an vom avea cea mai mică recoltă de struguri pentru vin, din ultimii 10 ani. Specialiștii în viticultură susțin că de vină ar fi seceta persistentă din ultimii trei ani. Cele mai afectate sunt soiurile de culoare roșie. În unele regiuni recolta a fost compromisă în jumătate. Producătorii autohtoni spun însă că au în beciuri suficiente rezerve de vin de toate soiurile așa că nu vor majora prețul pentru licoarea lui Bachus.

” Avem niște strugurași, care nu prezintă niciun interes. El nici nu va acumula zahăr, el nici nu-i suculent. Până la urmă, iată toți strugurii aceștia trebuiesc aruncați jos. Pentru ca să salvăm planta. “

Victor Efros este viticultor și activează în cadrul unei vinării din raionul Strășeni. Bărbatul îngrijește 100 de hectare de viță de vie. El susține că din cauza secetei, vinăria va obține o recoltă de 600 de tone de struguri, de două ori mai mică față de anul trecut.

“Soiurile albe vor fi cu minus 10, minus 15 în comparație cu anul trecut la hectar, soiurile roșii, vasăzică avem și minus 50 și minus 60 de procente. Iată noi avem merlotul, care parcă e colorat tot, roșu tot, dar el e acru absolut. Nu are nicio dulceață”.

Plantele necesită un tratament special, în caz contrar și recolta de anul viitor ar putea fi afectată, spun specialiștii.

“Din cauza secetei, lastarii de viță de vie nu s-au dezvoltat așa cum ar fi trebuit, iar acest lucru poate fi observat cu ochiul liber. Specialiștii în viticultura spun că in acesta perioadă, coroana vegetativă ar fi trebuit, in mod normal, să acopere în totalitate pilonii de sprijin al plantelor. Situația, însă, este una diametral opusă.”

Pronosticurile Oficiului Național al Viei și Vinului nu sunt îmbucurătoare. Potrivit specialiștilor, în acest an, vinificatorii moldoveni vor culege mai puțini struguri, și respectiv vor produce cea mai mică cantitate de vin din ultimul deceniu.

“120 de milioane de litri. Asta o să fie recolta noastră viitoare. Ea e cu până la 45 la sută mai mică decât media multianuală”.

Chiar dacă vom avea o recoltă modestă de struguri, producătorii autohtoni nu vor avea motive pentru a majora prețul licorii lui Bachus. În prezent, în beciurile fabricilor și vinăriilor din țară este stocată o cantitate de 180 de milioane de tone de vin.

“Ceea ce avem în rezervă, și ceea ce vine din noua recoltă, se fac 300 de milioane de litri. Asta e cu mult deci suficient pentru a alimenta piețele noastre de export care sunt 85 de procente din volumul nostru de vin se duce la export.”

Potrivit Biroului Național de Statistică, în prezent, în țară avem aproape 126 de mii de hectare de plantații de viță de vie.[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare