Wednesday, October 28, 2020
Acasă Internațional În Belarus are loc o „revoluţie paşnică”, afirmă Svetlana Tihanovskaia

În Belarus are loc o „revoluţie paşnică”, afirmă Svetlana Tihanovskaia


„Suntem totuşi o majoritate. O revoluţie paşnică este în curs. Nu este o revoluţie geopolitică, este o revoluţie democratică”, a spus Tihanovskaia – care se află la Vilnius – în intervenţia sa prin videoconferinţă în cadrul reuniunii AFET.

Ea a respins calificativele de „pro-rusă sau anti-rusă” şi de „pro sau anti-UE” cu privire la mişcarea de contestare din Belarus, în contextul în care preşedintele Lukaşenko încearcă să prezinte protestele drept un complot occidental care vizează sfera de influenţă rusă.

„Ţara mea este în criză”, a subliniat opozanta belarusă, care a enumerat arestările, dispariţiile şi morţii în rândul manifestanţilor, ”în mijlocul Europei”.

Calificând manifestaţia din 23 august de la Minsk drept „cea mai mare din istoria Belarusului”, ea a afirmat că „tentativele de reprimare violentă nu au descurajat, ci doar au consolidat hotărârea naţiunii”.

Aproximativ 100.000 de persoane au demonstrat paşnic duminică la Minsk.

În ultimele două săptămâni, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Lukaşenko (65 de ani) în funcţia de preşedinte la scrutinul prezidenţial din 9 august.

Opoziţia belarusă, care este convinsă că votul a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar Svetlanei Tihanovskaia doar 10%. Poliţia belarusă a intervenit brutal împotriva protestatarilor, reţinând mii dintre aceştia, dintre care mulţi au declarat că au fost torturaţi în detenţie. În ultimele zile, arestările în rândul opozanţilor şi al liderilor grevişti s-au multiplicat.

„Revendicările noastre sunt simple: alegeri libere şi echitabile”, a accentuat Svetlana Tihanovskaia, care a reafirmat că este pregătită pentru „negocieri cu autorităţile şi pentru a lua în considerare mediere din partea organizaţiilor internaţionale”, solicitând însă respectarea „suveranităţii Belarusului”.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Câtă carne mâncau pe zi unii români din vechime

”Spune-mi ce mănânci astăzi, ca să îţi spun ce mâncau strămoşii tăi”. Dacă predicţiile dumneavoastră sunt conforme cu realitatea de acum 3 secole,...

Un medic care s-a oferit voluntar să testeze un vaccin anti-COVID-19: ,,Nu mai ascultați părerile politicienilor despre știință”

O doctoriță epidemiolog și pentru boli infecțioase din Washington DC a participat la studiul vaccinului Moderna...

Al doilea val de COVID-19 vine cu noi recorduri de infectări în Italia

Valul doi al pandemiei de coronavirus vine cu noi recorduri de infectări în Italia. Țara, printre cele mai afectate în primul val, înregistrează din...