Friday, May 14, 2021
Acasă Social În Moldova, temperatura aerului va ajunge la -18 grade

În Moldova, temperatura aerului va ajunge la -18 grade

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a extins până pe data de 20 ianuarie Codul Galben de schimbare bruscă a temperaturii. Astfel, azi şi mâine, temperatura aerului va oscila între minus 13 și -18 grade, noaptea, şi între minus 3 și -8 grade Celsius, ziua, transmite MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, vremea cu ger puternic se va menține în următoarele zile, când creștinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Botezul Domnului (Boboteaza) şi pe Sfântul Ioan Botezătorul. Prognozele specialiștilor coincid de această dată cu meteorologia populară, care indică că aceste sărbători sunt caracterizate de temperaturi deosebit de joase.

De miercuri, 21 ianuarie, vremea va începe treptat să se încălzească, astfel încât la finele săptămânii termometrele să indice până la plus 7 grade Celsius, ziua, şi până la minus un grad – noaptea. Pe parcursul săptămânii curente, SHS nu arată precipitații, ci, dimpotrivă, cer variabil, preponderent senin, periodic însorit.

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc pe 19 ianuarie Botezul Domnului sau Boboteaza. În acest mod este consemnat momentul în care Mântuitorul a fost botezat de Ioan în apele Iordanului la vârsta de 30 de ani. Cu Boboteaza, urmată de ziua Sfântului Ioan Botezătorul, se încheie ciclul tradiționalelor sărbători de iarnă. Prin ritualul specific acestui eveniment religios, în această zi se sfințesc apele mari şi se purifică mediul înconjurător de forțele malefice.

Calendarul popular are multe semne pentru ziua Botezului Domnului. „Grija mare a țăranului este pentru casă, ogor şi pentru vârstele timpului, afirmă folcloriștii. Toate acestea le leagă vremea, le rânduiește după bogăție şi bucurie sau după sărăcie şi tristețe. Că ploaia la vreme e belșug, fără îndoială. Un ger la vremea cuvenită e semn de prea plin peste an. Se spune că până la Bobotează  e dricul vremii, iar de acum încolo crapă gerul şi iarna e pe ducă. Dar, ca să crape gerul, trebuie să fie gerul Bobotezei – ziua cea mai geroasă. Orice rânduială nerespectată atrage după sine schimbări în ordinea lucrurilor şi chiar a firii. Astfel, se zice că dacă la Bobotează vor picura streșinile, atunci să grijești ogrinjii, adică nutrețul vitelor, pentru că iarna va fi lungă şi grea. Dacă vremea la Bobotează a fost moale se spune că şi oamenii au să fie slabi peste an. Şi mai rău – ploaie ori moină în ziua de Bobotează arată scumpete mare”, indică unele surse.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!

[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare