Wednesday, July 28, 2021
Acasă Legislația Justiție pe timp de pandemie. Mii de ședințe de judecată, desfășurate prin...

Justiție pe timp de pandemie. Mii de ședințe de judecată, desfășurate prin videoconferință

[ad_1]

O ședință de judecată desfășurată prin videoconferință

Pandemia de COVID-19 a determinat autoritățile să regândească modul în care au loc anumite procese și să recurgă la măsuri alternative. Schimbări s-au produs și în sectorul justiției, acolo unde a început a fi pe larg utilizată videoconferința. Începând cu 17 martie 2020, atunci când a fost introdusă starea de urgență și până pe 31 iulie 2020, pe timp de regim de stare de urgență în sănătate publică, peste 4.300 de ședințe de judecată au fost desfășurate prin videoconferință.

Pe parcursul stării de urgență, instituită între 17 martie și 15 mai 2020, peste 800 de ședințe de judecată pe cele mai stringente cauze au fost desfășurate prin videoconferință. Ulterior, după introducerea stării de urgență în sănătate publică, numărul ședințelor de judecată petrecute de la distanță s-a majorat semnificativ, urmare a unor modificări legislative care au permis examinarea prin videoconferință a tuturor cauzelor penale. Astfel, doar în perioada 16 mai – 31 iulie 2020, prin videoconferință au fost desfășurate circa 3.500 de ședințe de judecată.

Măsura a fost luată pentru a preveni răspândirea infecției în instanțele de judecată și instituțiile penitenciare și a permis funcționarea sectorului justiției și respectarea drepturilor persoanelor private de libertate, prin neadmiterea întârzierilor îndelungate la examinarea cauzelor lor.

În total, din noiembrie 2018, când a fost pilotată aplicația de…

[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare