Deputatul PAS Mihai Popșoi susține că, în cazul unui accident grav la depozitul de armament la Cobasna, explozia ar fi de câteva ori mai puternică decât cea care s-a produs ieri în Beirut. La depozitul de armament sunt depozitate 22 de tone de materiale explozive stocate de peste 40 de ani.

„Ne întrebăm ce s-ar întâmpla la Cobasna în cazul unui accident grav la depozitul de armament. Explozia de astăzi din Beirut reprezintă o mică parte din puterea materialului explozibil (22 000 de tone) stocat de peste 40 de ani la Cobasna. Acest depozit al Federației Ruse reprezintă o amenințare majoră pentru cetățenii Republicii Moldova. Iată de ce munițiile învechite trebuie evacuate sau distruse cu echipament special cât mai repede”, a scris deputatul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Deputatul a spus că acel amoniu care a explodat a fost confiscat în 2013 de pe o navă cu echipaj ucrainean, dar sub pavilion moldovenesc, care plecase din Batumi, Georgia, spre Biera Mozambique, dar a ajuns în Beirut din cauza unei defecțiuni tehnice, unde a și fost descoperită încărcătura periculoasă.

Amintim că două explozii puternice au avut loc marți, 4 august, în orașul Beirut. În urma exploziei, s-au înregistrat cel puțin 78 de persoane decedate, mai multe persoane sunt date dispărute, iar mii de oameni sunt răniți.