Sunday, June 13, 2021
Acasă Social Noua modalitate de fraudă în mediul online

Noua modalitate de fraudă în mediul online

De la începutul anului și până în prezent, au fost înregistrate 164 de cazuri de fraude în mediul online , victimele au fost deposedate de diverse sume de bani , număr de infracțiuni care este în continuă creștere.

Riscul de fraudă este real când utilizezi produsele bancare. Însă, respectând anumite reguli simple cu privire la siguranța operațiunilor de plată, poți evita posibilele fraude.

Hoții de date, fac asta prin site-uri false, uneori asemănătoare site-urilor cunoscute și de încredere.

Poliția atrage atenția asupra acestui  fenomen care are consecințe negative pentru cetățeni, pentru a preveni astfel de situații .

Infracțiunile sunt săvârșite prin 2 modalități de baza, prima este prin intermediul site-urilor : sub pretextul procurării unui bun pe site de vânzări, bănuitul îi trimite un link cu o clonă a site-ului respectiv sau posta.md, completând o rubrică în care victima indică datele cardului bancar, inclusiv și parola primită prin sms la telefon, cu ajutorul căruia bănuitul are acces la contul web banking, astfel acesta transferă banii pe conturi bancare din Republica Moldova efectuând operațiuni de tip P2P sau pe conturi bancare din străinătate.

A doua modalitate este prin intermediul apelurilor  (viber, whatsapp, apeluri telefonice prezentându-se angajat al băncii solicită datele de la cardul victimei) banii sunt extrași de la bancomate prin intermediul opțiunii ,,Cash by Code’’ sau transferați pe alte conturi bancare.

Totodată, serviciul investigații infracțiuni informatice vă informează că Î.S. ”Poșta Moldovei” nu participă la asemenea tranzacții și nu cere datele cardului bancar a Beneficiarilor pentru solicitarea și achitarea unei comenzi prin intermediul Serviciului Curier Rapid.

În acest context, Poliția recomandă tuturor cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate:

-Nu divulgați nimănui (nici personalului băncii) informațiile Dvs. personale sau datele cardului bancar, (numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacției în mediul on-line).

-Verificați lunar extrasul de cont, astfel încât dacă apar tranzacții suspecte, adresați-vă în mod de urgență la instituția bancară;

-Accesați doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați mai interacționat,  fiți atenți la denumire, să corespunda perfect;

-Platformele de anunțuri nu vor colecta sau valida niciodată prin e-mail sau SMS informații confidențiale cum ar fi parola, numărul întreg al cardului sau codul PIN.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare