[ad_1]

Sursa imaginii: vocea.md
Postat de: Bogdan Nigai
Ştiri / Social
09 Sep. 2020 / 15:56
Numărul donatorilor de sânge a scăzut din cauza pandemiei
Pandemia a afectat şi donările de produse sanguine. De la începutul stării de urgenţă, rezervele de sânge şi plasmă au scăzut considerabil. Astfel, cantitatea de sânge rezervată este suficientă pentru 40 de zile, iar cea de plasmă pentru aproximativ trei luni. Medicii de la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui(CNTS) susţin că în ultima perioadă a crescut numărul persoanelor care vin să doneze plasmă convalescentă utilizată pentru tratamentul pacienţilor bolnavi de COVID -19 şi îi îndeamnă pe toţi cei care s-au vindecat de noul virus să doneze sânge pentru a salva mai multe vieţi, potrivit Mesager.
Şi Mihail Şchiopu a venit să doneze plasmă sanguină. Emoţionat, tânărul spune că este pentru a doua oară când face acest gest. ”Consider că este foarte important de făcut acest lucru. De când m-am stabilit la Chişinău mi-am pus ca scop ca într-o bună zi să donez şi eu. Acum nu este prima oară, dar sper că nici ultima”, a povestit bărbatul.
Potrivit medicilor de la CNTS, de la începutul pandemiei, numărul donatorilor de produse sanguine a scăzut, iar rezervele s-au diminuat. În acelaşi timp, necesitatea de plasmă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19 în stare gravă a crescut simţitor.
„Prin donare de sânge reuşim să menţinem rezervele de componente. În această perioadă, cel mai mult avem nevoie de plasma convalescentă, plasma celor care au suportat şi s-au vindecat de COVID-19, care ulterior este folosită pentru tratamentul pacienţilor cu forme severe şi extrem de severe”, a menţionat directorul CNTS, Svetlana Cebotari.
Până în prezent, 664 de persoane tratate de COVID-19 au donat plasmă cu anticorpi. Din aprilie, CNTS a asigurat instituţiile medico-sanitare spitaliceşti cu 1.809 doze de plasmă convalescentă, care au fost utilizate în tratamentul pacienţilor bolnavi de noul tip de Coronavirus.
[ad_2]
Source link