Friday, October 23, 2020
Acasă Economie Pandemia i-a făcut pe mulți moldoveni să-și schimbe locuința de la bloc...

Pandemia i-a făcut pe mulți moldoveni să-și schimbe locuința de la bloc pe casă la curte

Viața în izolare a grăbit decizia multor moldoveni de a părăsi locuințele de la bloc pentru o casă la curte. În ultima perioadă, aceștia aleg să-și cumpere propria casă unde să respire în voie, în detrimentul apartamentelor. Doar în ultimele trei luni, au fost vândute de aproape două ori mai multe locuințe decât media aceleiași perioade din ultimii 8 ani. 80 la sută dintre tranzacții au fost făcute în municipiul Chișinău. Experții economici susțin că această tendință a început încă în anul 2019 și se explică prin faptul că în Capitală a început să crească numărul persoanelor cu venituri mari.

Confortul de la bloc cedează în fața tentației de a avea o curte, unde să petreci timpul liber sau chiar să lucrezi. Timp de un an, în Moldova au fost vândute 1600 de case la curte, cu 35% mai mult decât media ultimilor ani. Această tendință se va menține și în acest an, susțin experții.

“În primele două trimestre noi am avut vânzări mai mici, iar oamenii care au decis să cumpere case, din motive obiective nu au putut să o facă în primele două trimestre. Cum s-au oprit puțin restricțiile, cum au devenit posibile tranzacțiile, ei s-au apucat de cumpărat și vândut case. ”

Specialiștii spun că numărul moldovenilor care și-au cumpărat casă la curte a explodat, în special, în ultimele trei luni. În această perioadă s-au vândut 542 de case, aproape dublu față de media din ultimii 8 ani.

“Avem un record istoric absolut în trimestrul trei al acestui an în municipiul Chișinău. Noi avem această recuperare în trimestrul trei, aceea ce nu s-a vândut în trimestru I și II. ”

Interesul sporit pentru case la curte este condiționat de pandemie, spun specialiștii imobiliari.

“Mai mult ei preferă în suburbia Chișinăului să cumpere case, pentru că este mai convenabil un pic. Și mai ales în legătură cu situația asta cu pandemia, ei preferă să fie mai aproape de natură.”

“Una sunt vecinii. E ogradă aparte, unde copilul poate să se joace. E și mai larg pentru că noi trăim cu părinții în trei camere, și când ne grămădim la bucătărie, nu prea este loc. ”

“Peștele caută să se mute unde este mai adânc, iar omul unde îi este mai bine. E aer curat, iar produsele sunt mai curate din punct de vedere ecologic.”

În Chișinău, prețul caselor la curte începe de la 30 de mii de euro. Potrivit experților economici, aproximativ jumătate din locuințe au fost cumpărate în ultima perioadă prin ipotecă.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

A fost finalizată reabilitarea a circa 500 km de drum din cadrul programului ,,Drumuri Bune pentru Moldova 2020”

Reabilitarea a circa cinci sute de kilometri de drum din cadrul programului “Drumuri Bune pentru Moldova 2020” a fost finalizată, transmite MOLDPRES cu referire...

Ziua Naţională a Vinului-2020 va avea loc pe 3-4 octombrie, mai mult în regim online

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. Cu sloganul „Eu deVIN sărbătoare”, ediția din acest an a Zilei Naţionale a Vinului va fi marcată în zilele...

Până la finele anului 2022, va fi reparat un sector al drumului național M3

Reparația a circa 18 km din sectorul de drum național M3 - ocolirea satului Slobozia Mare, va fi finalizată până la sfârșitul lunii mai...

Fermierii după întâlnirea cu ministrul Agriculturii: ,,Ne hrănesc doar cu promisiuni”

Fermierii, 8 la număr, au mers azi la minister pentru a vedea ce soluții au reușit să identifice, între timp, autoritățile, însă au plecat...