Saturday, October 31, 2020
Acasă Social Parlamentul a votat modificarea bugetului asigurărilor sociale de stat

Parlamentul a votat modificarea bugetului asigurărilor sociale de stat


Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

11 Sep. 2020 / 11:55


Parlamentul a votat modificarea bugetului asigurărilor sociale de stat

Cu 89 de voturi, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, în cadrul şedinţei plenare de astăzi, 11 septembrie, proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, în lectura a doua şi finală. Proiectul a fost elaborat în scopul precizării veniturilor şi cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) în urma unei analize a executării pe parcursul anului a dinamicii categoriilor de beneficiari şi a mărimilor medii de prestaţii sociale.

Atât veniturile, cât şi cheltuielile totale ale BASS pentru 2020 se precizează prin majorare cu 232.714,0 mii lei sau de la 24.339.399,4 mii lei până la 24.572.113,4 mii lei, respectiv.

Se vor majora cheltuielile legate de protecţia în caz de incapacitate temporară de muncă, reieşind din nivelul executării acestor cheltuieli în perioada semestrului întâi al anului şi, totodată, din creşterea mărimii medii a indemnizaţiei.

Vor creşte cheltuielile pentru protecţia persoanelor în etate, inclusiv din motivul sporirii numărului de solicitanţi ai reexaminării pensiilor pentru limita de vârstă pentru beneficiarii care au realizat un stagiu de cotizare de peste 10 ani după realizarea dreptului la pensie.

Totodată, se prevede majorarea sumei cheltuielilor legate de suportul financiar unic acordat beneficiarilor de pensii şi alocaţii sociale de stat, determinată de creşterea ajutorului unic de la 700 la 900 de lei, precum şi indexarea bianuală a pensiilor.

Vor creşte şi cheltuielile la subprogramul „Protecţia familiei şi copilului”, inclusiv cele destinate susţinerii financiare pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani, reieşind din numărul mai mare de beneficiari în semestrul întâi al anului curent, precum şi din cuantumul mai mare al indemnizaţiei.

De notat că indicatorii BASS pentru 2020 din proiect sunt armonizaţi cu indicatorii incluşi în proiectul legii pentru modificarea Legii bugetului de stat pe anul 2020, fiind coordonaţi cu Fondul Monetar Internaţional.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Nicolae Botgros diagnosticat cu COVID-19. Maestrul se află la spital

Nicolae Botgros are COVID-19. Maestrul a fost internat la Spitalul de Urgență. Informația a fost confirmată de fiul acestuia Corneliu Botgros.  Deocamdată nu se cunosc...

Începând cu 1 noiembrie, două rute de microbuz își schimbă itinerarul

Itinerarele unor rute de microbuz care circulă în Chișinău au fost modificate, anunță Primăria. Astfel, ruta nr. 125 și ruta nr. 116 vor circula...

Bătaie între două eleve la școală. Una dintre ele s-a ales cu nasul rupt

Două eleve de la o școală din raionul Criuleni s-ar fi luat la bătaie din cauza unui băiat pe care îl simpatizau. Loviturile au...

Deconectări electrice programate pentru mâine, 29 octombrie

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că joi, 29 octombrie 2020, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor...