Peste 180 000 de tone de deșeuri se transportă anual la poligonul de la Țânțăreni. Din cauza depozitării necorespunzătoare a acestora, au loc incendii. Consilierii fracțiunii PAS în Consiliul municipal, Vasile Grădinaru și Ina Coșeru, au prezentat în cadrul unei conferințe de presă un set de măsuri concrete pentru implementarea procedurii de sortare a deșeurilor în municipiu.

„Peste 180 000 de tone de deșeuri transportăm anual la poligonul de la Țânțăreni. Însă am putea circa 160 000 de tone anual să nu le transportăm, ci să le separăm și să le reciclăm. Municipiul Chișinău produce zilnic circa 500 de tone de deșeuri menajere solide”, menționează Vasile Grădinaru.

Simpla depozitare provoacă mai multe tipuri de probleme:
# problema ecologică – incendiile de la poligon. Fracția organică constituie circa 60 % din deșeurile depozitate, iar masele plastice circa 30 %. Acestea se inflamează foarte ușor, provocând incendii. Ultimul incendiu s-a produs în perioada 27-31 iulie din cauza nerespectării condițiilor de depozitare a deșeurilor;
# poluarea solurilor și apelor freatice – deșeurile sunt o sursă majoră de poluare pentru acestea;
# problemele sociale, care sunt cauzate de aceste probleme ecologice, și anume depozitarea deșeurilor necorespunzător.

„Pentru a transporta deșeurile la poligonul de la Țânțăreni, Chișinăul achită 10 milioane de lei anual”, spune Vasile Grădinaru.

Soluția PAS pentru gestionarea și sortarea deșeurilor

# Prima soluție a fost adoptată în decembrie 2019 și a ținut de alocarea a 10 milioane de lei pentru închiderea tuburilor de colectare a deșeurilor în blocuri de locuit din municipiul Chișinău.

# A doua ține de închiderea tuburilor de colectare a deșeurilor menajere solide, care sunt în număr de 1 700 în municipiul Chișinău, care nu permit colectarea sortată a deșeurilor.

# Ultima decizie a fost adoptată în CMC pe 13 august 2020. Aceasta ține de implementarea soluțiilor tehnice de colectare și sortare a deșeurilor menajere solide în municipiul Chișinău.

„Volumul total de deșeuri pe care îl generăm zilnic în municipiul Chișinău este de circa 500 tone, iar 15 % din aceste deșeuri sunt reciclabile. O altă fracție de deșeuri, și anume baloții energetici, constituie 15 % din consumul total de deșeuri în municipiul Chișinău. Astfel, cel puțin 30 % de deșeuri nu vor mai fi transportate la Țânțăreni.

Decizia pe care am adoptat-o în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) presupune că peste 160 000 de tone de deșeuri nu vor mai fi transportate la poligonul de la Țânțăreni”, mențioanează Ina Coșeru, consilieră PAS.

Odată cu implementarea măsurilor propuse de fracțiunea PAS, la poligonul de la Țânțăreni va ajunge doar 10 % din masa totală a deșeurilor, adică circa 18 000 de tone anual în loc de 180 000.

„Aceasta va rezolva majoritatea problemelor ecologice (incendii, poluare sol și apă), va economisi zeci de milioane de lei anual legate de transportul deșeurilor, mentenanță, despăgubiri achitate comunelor afectate de activitatea gunoiștii și, cel mai important, va soluționa problema care generează nemulțumirea cetățenilor din comunele din preajma poligonului”, menționează Ina Coșeru, consilieră PAS.

Amintim că incendiul de la Țânțăreni a început pe 27 iulie, iar pentru lichidarea acestuia au fost utilizate 38 de unități de tehnică și 85 de persoane, dintre care 47 de pompieri.

În urma acestui incendiu, CMC a aprobat demiterea din funcție a șefului Regiei „Autosalubritate”, iar solicitarea de demisie a șefului Regiei „Autosalubritate” a venit din partea lui Ion Ceban.