Friday, October 23, 2020
Acasă Economie Pe timp de pandemie, casele din Chișinău se vând ca pâinea caldă

Pe timp de pandemie, casele din Chișinău se vând ca pâinea caldă

 

În trimestrul III al anului curent, a fost stabilit un record absolut de vânzare/cumpărare a caselor individuale în municipiul Chișinău, notează economistul Veaceslav Ioniță.

Potrivit acestuia, în ultimele 3 luni, au fost vândute 542 de case sau aproape dublu față de media din ultimii 8 ani, când se tranzacționau trimestrial în jur de 300 de case.

Explicația este că vânzările din trimestrul III sunt de fapt o recuperare a pieței, după scăderea din primele două trimestre. ”Cei care au decis să procure o casă, dar din cauza pandemiei nu au reușit să realizeze planul în prima jumătate a anului, au amânat cererea pentru trimestrul III”, notează Veaceslav Ioniță.

De fapt, orientarea locuitorilor din municipul Chișinău spre case individuale a început încă din 2019, când au fost tranzacționate un număr record de 1,6 mii case, cu 35% mai mult decât media anuală de până atunci.

Până în anul 2018 pe piața imobiliară din municipiul Chișinău se tranzacționau anual în medie aproximativ 1,2 mii case individuale, iar începând cu anul 2019 numărul tranzacțiilor a crescut până la 1,6 mii case anual.

”Putem spune că în 2020 chiar și cu stoparea tranzacțiilor datorită COVID-19 vom avea același număr record de tranzacții de circa 1,6 mii case.

Este de menționat că aproape 50% din toate case individuale procurate sunt procurate prin ipotecă”, mai notează economistul Veaceslav Ioniță.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

A fost finalizată reabilitarea a circa 500 km de drum din cadrul programului ,,Drumuri Bune pentru Moldova 2020”

Reabilitarea a circa cinci sute de kilometri de drum din cadrul programului “Drumuri Bune pentru Moldova 2020” a fost finalizată, transmite MOLDPRES cu referire...

Ziua Naţională a Vinului-2020 va avea loc pe 3-4 octombrie, mai mult în regim online

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. Cu sloganul „Eu deVIN sărbătoare”, ediția din acest an a Zilei Naţionale a Vinului va fi marcată în zilele...

Până la finele anului 2022, va fi reparat un sector al drumului național M3

Reparația a circa 18 km din sectorul de drum național M3 - ocolirea satului Slobozia Mare, va fi finalizată până la sfârșitul lunii mai...

Fermierii după întâlnirea cu ministrul Agriculturii: ,,Ne hrănesc doar cu promisiuni”

Fermierii, 8 la număr, au mers azi la minister pentru a vedea ce soluții au reușit să identifice, între timp, autoritățile, însă au plecat...