Saturday, June 12, 2021
Acasă Economie Pe timp de pandemie, prețurile apartamentelor au explodat

Pe timp de pandemie, prețurile apartamentelor au explodat

În plină pandemie, prețurile apartamentelor din Capitală au explodat. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei ,care a analizat datele de la Cadastru, cel mai mult, cu 17 la sută, s-au scumpit locuințele din blocurile noi. Și pe piața secundară s-au înregistrat schimbări. Anul trecut, prețul apartamentelor a crescut cu 12 la sută.

Potrivit unui raport al unei agenții imobiliare, în blocurile noi, un metru pătrat costă în jur de 653 de euro. Cele mai scumpe sunt apartamentele situate în sectorul centru al Capitalei, unde un metru pătrat costă 895 de euro, iar în sectorul Rîșcani – 747 de euro. Cei care vor să își cumpere un apartament în sectorul Botanica sau Buiucani trebuie să plătească 673 și, respectiv, 649 de euro pentru metru pătrat. La Ciocana, apartamentele din blocurile noi se vând cu 589 de euro per metru pătrat.

Experții imobiliari susțin că majorările sunt argumentate.

“Având în vedere că, în ultimii ani, au fost eliberate mai puține autorizații pentru construcții, în acest an avem mai multe blocuri care sunt aproape finalizate și, respectiv, atunci când un bloc este la diferite etape de construcție, prețul pe metru pătrat crește.”

Anul trecut s-au scumpit și apartamentele din blocuri vechi, iar prețul lor, a ajuns în medie, la 520 de euro pentru metru pătrat. Și în acest caz, cele mai scumpe sunt locuințele situate în sectorul Centru al Capitalei. Prețul lor variază între 471 și 667 de euro pe metru pătrat, în funcție de numărul de camere. Iar pentru un apartament cu o cameră, într-un bloc vechi din sectorul Botanica, oamenii trebuie să plătească 632 de euro pe metru pătrat. În sectoarele Ciocana și Rîșcani, prețul unui metru pătrat ajunge la 604 și, respectiv, 617 euro. Cele mai ieftine sunt apartamentele din blocurile vechi din sectorul Buiucani. Prețul acestora variază între 408 și 582 de euro pentru un metru pătrat. Experții imobiliari susțin că această situație este cauzată de faptul că, pe piața secundară sunt mai puține oferte.

“Vânzătorii, unii dintre ei, se află peste hotare și lasă pe mai târziu decizia de a vinde imobilul din țara noastră și amână acest lucru pentru perioada când o vor putea face fără multe probleme. Din cauza asta, ofertele sunt mai puține.”

Locuitorii Capitalei susțin că prețul apartamentelor este mult mai mare decât posibilitățile lor financiare. Acest tânăr spune că ar vrea să își cumpere o casă, însă pentru asta trebuie să facă multe economii.

“Credit nu. Mai bine câte puțin voi strânge sau voi împrumuta de la cunoscuți, prieteni, decât credit, pentru că este foarte complicat. În primul rând, să îți dea banca așa sumă mare și, în al doilea rând, procentul este mare și situația este critică în țară, de asta nu știi ce va fi mâine.”

“Nu mai puțin de 50 de ani. Este o perioadă foarte lungă. În această perioadă, noi nu vom putea să trăim normal și să avem alte lucruri.”

“Cred că aici în Moldova trebuie să ai un salariu destul de bun ca să cumperi un apartament, așa că singura situație este plecarea peste hotare, pentru a cumpăra în cel mai scurt timp.”

Experții imobiliari susțin că, în cazul în care cererea de pe piața imobiliară nu va crește, prețurile ar putea stagna. Potrivit Agenției Servicii Publice, anul trecut în municipiul Chișinău au fost înregistrate peste 20 de mii de contracte de vânzare a apartamentelor, cu 238 mai puține decât în 2019.

[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare