Sunday, June 13, 2021
Acasă Internațional Prăbușirea unui ghețar a ucis cel puțin 26 persoane, iar alte 170...

Prăbușirea unui ghețar a ucis cel puțin 26 persoane, iar alte 170 sunt dispărute

Cel puţin 26 de persoane au fost confirmate decedate luni, iar alte 170 de persoane au fost date dispărute după prăbuşirea unui fragment dintr-un gheţar din nordul Indiei, declanşând o viitură devastatoare, relatează DPA.

Puhoiul, cu gheaţă şi resturi luate de ape, a măturat duminică dimineaţă porţiuni dintr-o hidrocentrală şi poduri din districtul Chamoli din Uttarakhand, în Himalaya, la aproximativ 2.000 de metri deasupra nivelului mării.

Foto: (c) Stringer / Xinhua

Şeful poliţiei din Uttarakhand, Ashok Kumar, a declarat pentru DPA că au fost recuperate 26 de cadavre până luni seara. O sută şaptezeci şi una de persoane sunt în continuare date dispărute, a precizat el.

Majoritatea victimelor ar fi muncitori de la centrala electrică. Aproximativ 25 de persoane au fost salvate până în prezent de echipele de intervenţie, a spus Kumar.
Puhoaiele care au luat la vale fragmente din gheţar au afectat două hidrocentrale şi cinci poduri din sistemul râului Alaknanda şi au măturat drumuri şi case. Autorităţile au evacuat satele din regiune.

Cel puţin 34 de muncitori au rămas prinşi într-un tunel lung de 2,5 kilometri de la o centrală electrică, blocat de inundaţii, noroi şi pietre, a declarat ministrul Energiei din India, RK Singh.

“Am eliberat aproximativ 70 de metri din tunel şi trebuie să negociem alţi 180 de metri până la un cot al tunelului unde sperăm că resturile nu au pătruns şi oamenii noştri sunt încă în viaţă. Nu a fost stabilită comunicarea cu ei până în prezent”, a spus Singh.

Foto: (c) ARVIND MOUDGIL / EPA

Locuitorii din satul Raini aflat în zona în care s-a prăbuşit fragmentul din gheţar au declarat că au auzit un zgomot puternic, iar torentul uriaş de apă şi resturi s-a îndreptat spre ei. “Înainte să ne putem da seama ce se întâmpla, apele tulburi ale râului au devastat peisajul”, a povestit ziarului Tribune Dharam Singh, în vârstă de 50 de ani.

Echipele de intervenţie în caz de dezastre, alături de forţe din cadrul poliţiei de frontieră indo-tibetană (ITBP) şi armatei, precum şi scafandrii de marină au fost desfăşuraţi în cadrul operaţiunilor de salvare.

Ministrul statului, Trivendra Singh Rawat, a estimat daunele la aproximativ 20 de miliarde rupii (274 milioane de dolari).

Foto: (c) Stringer / Xinhua

Ecologiştii au pus dezastrul pe seama ritmului rapid de dezvoltare din regiune şi schimbărilor climatice, care ar fi fragilizat gheţarul.

Experţii susţin că degradarea mediului în urma lărgirii autostrăzilor şi construcţia de proiecte de energie au făcut regiunea mai vulnerabilă.

În 2013, Uttarakhand a fost lovit de cele mai abundente ploi musonice din ultimii aproape 90 de ani, lăsând în urmă peste 6.000 de morţi.

Directorul general al institutului Geologic din India, Ranjit Rath, a declarat că potopul pare să fi fost cauzat de “fragmentarea glaciară” sau desprinderea unor bucăţi de gheaţă de la extremitatea gheţarului.

Foto: (c) ANI/REUTERS TV/via REUTERS

Media locale l-au citat pe Anjal Prakash, autorul principal al unui raport special al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice, care a declarat că pare să fi fost un eveniment asociat cu schimbările climatice deoarece gheţarii se topesc din cauza încălzirii globale, avertizând că această creştere a temperaturilor la nivel mondial va avea impact asupra regiunii Himalaya.

Militantul Greenpeace India Avinash Chanchal a declarat că inundaţiile din 2013 din Uttarakhand s-au întâmplat şi din cauza unei inundaţii a unui lac glaciar, precizând că India trebuia să ia în considerare cum să protejeze mai bine regiunea în viitor.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare