Prețul uleiului de floarea-soarelui s-a scumpit cu 15%

58

Uleiul de floarea-soarelui s-a scumpit cu aproximativ 15 procente. Agenții economici spun că au fost nevoiți să majoreze prețurile din cauza scumpirii  semințelor de floarea soarelui. Potrivit fermierilor, anul acesta seceta a redus recolta cu 40 la sută în comparație cu anii precedenți. Ministerul Agriculturii spune că nu poate interveni în politica de preț a producătorilor.

Nicanor Buzovoi, un agricultor din raionul Ungheni a semănat în acest an aproape 700 de hectare de floarea-soarelui. Estimările erau optimiste, în jur de trei tone și jumătate de roadă la hectar. În realitate însă, seceta i-a redus recolta de cinci ori. În aceste condiții, fermierul este nevoit să majoreze prețul pentru un kilogram de semințe până peste 9 lei, cu trei lei mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

“Puteți să vă închipuiți ce pierderi avem noi, pierderi colosale. O să vindem semințele cât mai scump evident că ne interesează, preț mai bun se dă peste hotare și respectiv asta o să ne străduim să facem”.

În aceste condiții, urmează un val de scumpiri în lanț. După fermierii care au plantat floarea soarelui și producătorii de ulei se văd nevoiți majoreze prețul per litru.

“În condițiile climaterice care au fost nu s-a dezvoltat bine planta și nici conținutul de ulei nu e același. Ne provoacă de ridicat prețurile, astea sunt premisele principale. Ori nu mai procesăm, ori dacă procesăm vindem la un preț mai înalt, sunt două variante. Eu cred că prețurile la ulei vor fi în creștere”.

Singura soluție pentru a evita scumpirile în lanț este în mâna autorităților, care ar putea să intervină în reglementarea cantităților de semințe exportate și astfel să stabilizeze prețurile pe piața internă. Potrivit Ministerului Agriculturii, anul trecut, fermierii moldoveni au recoltat peste 800 de mii tone de semințe de floarea-soarelui de pe o suprafață de aproximativ 357 de mii de hectare.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.