Wednesday, October 21, 2020
Acasă Sănătate Prof. Dafin Muresanu, neurolog: "Acestia sunt primii dusmani ai creierului"

Prof. Dafin Muresanu, neurolog: “Acestia sunt primii dusmani ai creierului”


Medicii neurologi afirma ca depinde doar de noi sa diminuam efectele pe care aceste elemente le au asupra creierului. Iata cum previi afectiunile de natura neurologica.

Stresul caruia trebuie sa-i facem fata zi de zi supune sistemul nostru nervos unei presiuni care ne lasa, in ultima instanta, foarte vulnerabili in fata bolilor. Pana nu demult, stresul era considerat un factor de risc secundar prin care alte patologii cum ar fi tensiunea arteriala sau dezechilibrele metabolice au impact asupra sistemului nervos, insa studiile recente au aratat ca este un factor de risc direct.

Cum ne dezechilibreaza stresul

Un stres general produce un nivel crescut de inflamatie in intregul organism sau diverse dezechilibre, modificari persistente, periculoase, care sunt un teren propice pentru atacul vascular cerebral (AVC) a carui incidenta si gravitate creste in aceste conditii.

Schematic si foarte simplist putem spune ca astazi, patologia sistemului nervos central si a creierului in mod special se imparte in doua. Pe de o parte, este vorba despre suferinte care apar din cauza modificarii structurii vasculare a creierului (modificari la nivelul vaselor) si, pe de alta parte, este vorba despre modificari care apar din cauza celorlalti factori care actioneaza asupra sistemului nervos, adica asupra neuronilor. Aceste doua componente vasculara si neuronala nu pot fi insa separate, atrag atentia neurologii.

Prin urmare, orice afecteaza vasele va afecta neuronul, iar orice va afecta neuronul va influenta, mai devreme sau mai tarziu, vasele cerebrale.

Factorii de risc vascular care provoaca sau influenteaza suferinta vaselor de sange sunt pe de o parte nemodificabili – varsta, sexul – si modificabili – hipertensiunea arteriala, diabetul, nivelul si proportia grasimilor din sange, colesterolul. Acestia din urma pot fi controlati.

Dependenti de a livra performanta

Multi dintre noi con­stientizam pericolul pe care il reprezinta stresul continuu pentru sanatate, insa nu gasim solutii pentru a-l contracara.

Cu toate acestea, cum diminuam stresul depinde doar de noi, afirma prof.univ. dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii Romane de Neurologie si al Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN).

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Ceaiul de mușețel-un antiinflamator puternic

      Ceaiul de mușețel este cunoscut încă din bătrâni pentru beneficiile sale medicinale și cosmetologice.        Mușețelul are o mulțime de beneficii printre care: ameliorează durerile...

Studiile arată că, sănătatea mentală poate fi afectată de coșmaruri

Cercetatorii au descoperit ca, printre altele, un cosmar poate declanșa cresterea nivelului de cortizol dupa trezire. Mind Body Green ne arata care este legatura...

Ce boli periculoase poate preveni vaccinul

Poliomielita, boala meningocociă și hepatita B sunt doar câteva dintre afecțiunile grave care pot fi prevenite prin intermediul vaccinării. Dezvoltarea vaccinurilor a avut un rol...

Morcovul-alimentul care îți menține pielea și ochii sănătoși

Încă din timpurile vechi, morcovul este considerat o sursă de sănătate pentru piele și ochi. Acest aliment oferă numeroase proprietăți benefice pentru sănătatea organismului...