Tuesday, January 19, 2021
Acasă Economie Regulamentul privind ambalajele va fi publicat în Monitorul Oficial

Regulamentul privind ambalajele va fi publicat în Monitorul Oficial


Chişinău, 20 aug. /MOLDPRES/. Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, aprobat de Guvern la finele lunii iulie, va fi publicat în Monitorul Oficial de vineri, 21 august. Documentul transpune mai multe acte în acest sens ale Uniunii Europene, modificate anterior, transmite MOLDPRES.

Regulamentul privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje reglementează gestionarea acestora în scopul prevenirii sau reducerii impactului asupra mediului, asigurând un grad ridicat de protecție a mediului, funcționarea pieței și evitarea obstacolelor în calea comerțului, prevenirea denaturării sau limitării concurenței.

Astfel, documentul stabilește măsurile prioritare destinate prevenirii producerii deșeurilor de ambalaje și principiile privind reducerea eliminării finale a deșeurilor de ambalaje prin reutilizare, reciclare și valorificarea acestora.

„Sunt supuse prevederilor prezentului regulament toate ambalajele plasate pe piaţă, indiferent de materialul din care au fost realizate, fie că sunt utilizate sau că provin din industrie, birouri, magazine, servicii, din gospodăriile populației sau din orice alte activităţi, precum şi toate deşeurile de ambalaje, indiferent de modul de generare”, indică hotărârea Executivului.

Raportarea obligatorie privind atingerea etapizată a obiectivelor anuale la nivel naţional de către producători privind valorificarea, inclusiv prin reciclare a deșeurilor de ambalaje, în funcție de tipul de material de ambalaj, se va efectua începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Monitorizarea și implementarea prezentei hotărâri se pune în sarcina Agenției de Mediu. De controlul asupra executării acestei decizii se va ocupa Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prin intermediul Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Prezenta hotărâre intră în vigoare la expirarea a 12 luni de la data publicării.

Sursă: www.monitorul.mdSource link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Ziua Naţională a Vinului-2020 va avea loc pe 3-4 octombrie, mai mult în regim online

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. Cu sloganul „Eu deVIN sărbătoare”, ediția din acest an a Zilei Naţionale a Vinului va fi marcată în zilele...

Legea bugetului de stat pentru anul 2021 a fost promulgată

În postarea făcută, preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, „declară că principalele prevederi ale Legii bugetului pe anul 2021 se referă la susţinerea mediului de...

În 2020, Serviciul Vamal a încasat venituri care au depăşit cu 1,7% sarcina stabilită

În anul 2020, veniturile încasate de Serviciul Vamal au constituit peste 22,5 miliarde lei, fiind atestată o creștere de 1.7% față de sarcina bugetară stabilită (cifra de control). Potrivit unui comunicat...

Cine va beneficia de compensații la căldură pentru sezonul rece

Familiile din Capitală care au venituri mici pot solicita un ajutor din partea primăriei pentru sezonul rece. Astfel, vor primi compensații persoanele sau familiile,...