Wednesday, July 28, 2021
Acasă Social Salvatorii continuă campania de prevenire a înecurilor

Salvatorii continuă campania de prevenire a înecurilor

[ad_1]

Un număr de 73 de oameni, inclusiv 13 minori s-au înecat de la începutul acestui an în bazinele din ţară. Cel mai recent caz s-a întâmplat acum două zile, in raionul Dubasari când doi copii lăsaţi fără supraveghere şi-au pierdut viaţa în apele Nistrului. Pentru a preveni astfel de situaţii, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă continuă să desfăşoare campania de prevenire a înecurilor, care va dura până la sfârşitul verii. Astfel, locuitorii Chişinăului au fost martori ai unei noi lecţii de prim ajutor în caz de înec, la lacul Valea Morilor, informează Mesager.

Conform scenariului, salvatorii au intervenit pentru a scoate din apă un tânăr care, dupa ce s-a scaldat, nu a mai putut ieşi din apă de unul singur. Adus la mal, bărbatului i-a fost acordat primul ajutor.

„După ce am eliberat căile aeriene, verificăm dacă el respiră, cu ureche la cavitatea bucală ascultăm dacă respiră, ne uităm la cutia toracică dacă se mişcă şi cu obrazul dacă simţim căldura. Aceasta durează zece secunde. Pentru a ne asigură, putem verifica şi pulsul. După ce am verificat că nu are puls, nu are respiraţie, începem să facem resuscitare”, a spus Igor Mocanu, ofiţer principal Centrul de instruire.

Salvatorii le recomandă oamenilor care vin să se odihnească pe malul lacurilor şi râurilor să nu facă abuz de alcool, să supravegheze în permanenţă minorii şi să nu le permită să se scalde singuri în locuri în care nu există staţii de salvare.

„Recomandăm să plece la scăldat numai în locurile autorizate, copii să nu fie lăsaţi fără maturi, fără supraveghere. Dintre viaţă şi moarte sunt doar câteva secunde. De multe ori intervenim şi vizibilitatea este zero şi ne este şi nouă greu să intervenim la aşa cazuri”, a menţionat Sergiu Parcaru, scafandrier.

„Până în acest moment avem 13 minori care s-au înecat, şapte persoane în stare de ebrietate înecate, şase persoane la pescuit înecate şi trei cazuri în bazinele proprii s-au petrecut înecurile”, a precizat Dumitru Vieru, şef staţii de salvare ale IGSU.

 Locuitorii capitalei spun că sunt prudenţi atunci când merg la scăldat şi ţin cont de recomandările salvatorilor, în special, în privinţa copiilor.

„Ei sunt mititei, cum să-i laşi deoparte de apă, de iaz, trebuie numaidecât să fii lângă dânşii tot timpul”; „Nu pot înota, eu intru până la jumătate, mă ud, am ieşit şi gata. Dacă nu pot, la ce să intru eu, să păţesc ceva, nu vreau, vreau să mai trăiesc”, au spus oamenii.

Amintim că, zilele trecute, doi copii din satul Coşniţa, raionul Dubăsari s-au înecat în apele râului Nistru. Săptămâna trecută, alţi doi fraţi, de şase şi opt ani, s-au înecat într-un iaz din apropierea satului Şişcani, raionul Nisporeni.[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare