Friday, May 14, 2021
Acasă Economie Seceta a afectat recolta oamenilor de la sate

Seceta a afectat recolta oamenilor de la sate

[ad_1]

Dacă în anii precedenţi, în această perioadă era forfotă mare în gospodăriile de la ţară, în această vară oamenii s-au pomenit fără recoltă şi cu munca de-un an dusă pe apa sâmbetei.

Gospodarul Valeriu Cojocaru din satul Cosăuţi, raionul Soroca spune că a secat şi apa din fântâni. Pentru a putea pune pe masă puţin din recoltă, a fost nevoit să-şi cumpere apă în cantităţi mari.

Gospodarii de la sate spun că în acest an nici conserve pentru iarnă nu îşi pot face, întrucât toate zarzavaturile s-au uscat. Astfel, oamenii sunt nevoiţi să-şi golească buzunarele pentru a pregăti câteva rezerve pentru perioada rece.

Aliona Celac susţine că toată recolta de roşii şi castraveţi a fost compromisă, iar ceea ce s-a copt le ajunge pentru foarte puţin timp.

La începutul săptămânii, Guvernul a anunţat noi măsuri de susţinere pentru agricultori. Astfel, va fi simplificat mecanismul de rambursare a TVA, instituit moratoriul asupra controalelor fiscale, iar statul îşi ia angajamentul să subvenţioneze dobânzile la creditele luate de agricultori. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat şi transmis spre avizare Fondului Monetar Internaţional. Documentul urmează să fie aprobat la şedinta Guvernului şi trimis Parlamentului spre adoptare. Şeful statului, Igor Dodon, a anunţat anterior că vor primi compensaţii şi gospodarii de la sate, care au avut de pierdut din cauza secetei din acest an.

[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare