Friday, October 30, 2020
Acasă Economie Târg apicultorilor în centrul capitalei

Târg apicultorilor în centrul capitalei

 

Primii stupi în familia lui Constantin Cojocari au apărut acum 30 de ani, iar dragostea de apicultură i-a altoit-o un coleg de clasă. În prezent, apicultorul deţine la poalele pădurii de la Căpriana 200 de familii de albine. Chiar dacă are în spate o experienţă bogată, bărbatul spune că mereu studiază tot ce e nou în acest domeniu, pentru că altfel nu poţi dezvolta o afacere de succes.

„Avem aici o tinctură de propolis. Este un antibiotic natural, foarte bine acţionează împotriva pandemiei. Se foloseşte zece picături dimineaţa şi zece seara. E bun pentru glanda tiroidă, pentru stomac. Păstura iarăşi este un produs foarte bogat în vitamine care ridică imunitatea”, a spus Constantin Cojocari, apicultor.

Apicultorul spune că şi-ar dori mult ca afacerea să-i fie continuată de copii.

„Pentru noi este o mândrie, pentru că din copilărie am participat la toate procesele şi acuma ajutăm când cu vânzările, când cu scosul mierii. Mi-aş dori să continui afacerea”, a menţionat Cătălina Cojocari, fiica apicultorului.

Din cauza secetei din acest an, miere este foarte puţină, spun apicultorii. Chiar şi aşa nu prea au unde să o comercializeze.

„Iată aici am adus miere în fagure din salcâm. S-a păstrat bine, iar un borcan costă 100 de lei. Avem aici şi miere cu polen şi propolis. Cu greu ne descurcăm în acest an, nu ştim cum vom supravieţui. Anul acesta e foarte greu de comercializat, că nu sunt iarmaroace, expoziţii. Daca o s-o dăm angro, nu o să avem cu ce să ajungem la anul viitor”, a spus Nadejda Begleţ, apicultoare.

Cea mai ieftină este mierea polifloră. Un kilogram costă 100 de lei, iar cea mai scumpă e cea de salcâm, care ajunge şi la 180 de lei kilogramul.

La târg sunt prezenţi şi producători de nuci, migdale, pomuşoare, dar şi meşteri populari.

„Suntem din Chişinău. Am adus la târg farfurii din lemn natural. Sunt lucrări manuale. Avem şi sticle împletite în lemn, bostani din lemn, toate prelucrate cu ulei natural. Pot fi folosite atât pentru alimentaţie, cât şi în calitate de suvenire”, a menţionat Valentina Vasilachi, meşter popular.

„La Ştefan Vodă, părinţii au livadă de alune, migdale, miez de nucă grecesc care cresc la noi. Pentru mine este o mândrie să particip, să ne cunoască lumea produsele, sunt ecologice”, afirmă Cristina Pînzari, producătoare.

Târgului Apicultorilor din Parcul Catedralei Mitropolitane va fi deschis până în data de 18 octombrie.

 Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Donația în sumă de 2,8 milioane dolari din partea Băncii Mondiale, pentru Republica Moldova

Republica Moldova va beneficia de asistență tehnică nerambursabilă din partea Băncii Mondiale pentru reforma climatului investițional. Este vorba despre 2,8 milioane de dolari SUA, bani...

Moldova Agroindbank – program nou de finanţare dedicat profesioniştilor

MAIB anunță o nouă ofertă adaptată clienților săi: profesori, medici, specialiști IT, avocați, notari, executori judecătorești, traducători. Astfel, persoanele dedicate domeniilor profesionale anunţate vor putea...

Sprijin financiar nerambursabil din partea Comisiei Europene pentru Moldova

  Ministerul Finanțelor și Comisia Europeană au semnat Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană pentru realizarea proiectului „Facilitatea de sprijin a...

A demarat cea de-a treia ediție a Moldova Electro Maraton

Trei automobile electrice vor traversa în următoarele patru zile Republica Moldova de la nord la sud, în cadrul celei de-a treia ediție a Moldova...