Thursday, August 5, 2021
Acasă Uncategorized ultima oră | CC: Președintele țării poate fi demis dacă nu desemnează...

ultima oră | CC: Președintele țării poate fi demis dacă nu desemnează un premier propus de majoritatea parlamentară

[ad_1]

Președintele Republicii Moldova poate fi suspendat și demis din funcție dacă refuză să desemneze candidatul propus de majoritatea parlamentară formalizată pentru funcția de prim-ministru. Decizia a fost luată astăzi de Curtea Constituțională. 

„Pentru aprecierea faptului dacă refuzul președintelui republicii de a desemna candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară reprezintă o faptă în sensul articolului 89 din Constituție, trebuie avute în vedere următoarele elemente: dacă prin această faptă președintele încalcă o prevedere din Constituție și/sau o hotărâre a Curții Constituționale și dacă prin această faptă președintele își încalcă obligația imparțialității și neutralității politice în procesul desemnării candidatului”, a declarat președinta CCM, Domnica Manole.

CC precizează că, în cazul care nu există o majoritate formalizată, șeful statului este obligat, după consultări, să desemneze un premier, în ciuda faptului că fracțiunile de partid nu sunt de acord cu acea candidatură.[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare