Thursday, October 29, 2020
Acasă Social Un moldovean, deţinătorul celei mai mari colecţii de potcoave din lume

Un moldovean, deţinătorul celei mai mari colecţii de potcoave din lume


Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

27 Aug. 2020 / 19:33


Un moldovean, deţinătorul celei mai mari colecţii de potcoave din lume

Ţara noastră ar putea intra în Cartea Recordurilor Guinness. De Ziua Naţională, renumitul colecţionar Petru Costin a prezentat pe platoul Ministerului Apărării, cea mai mare colecţie de potcoave din lume – 12 mii de astfel de obiecte. Evenimentul inedit a avut loc în prezenţa reprezentanţilor Consiliului Suprem de Securitate, conducerii Marelui Stat Major şi experţilor independenţi, care vor trimite imaginile specialiştilor de la Cartea Recordurilor, relatează Mesager.

Omul-muzeu, aşa cum mai este numit colonelul Petru Costin, a devenit celebru prin ineditele sale colecţii de uniforme militare, drapele, monede, icoane şi chiar avioane. Prin această colecţie impresionantă de potcoave de cai -12 mii la număr, Petru Costin intenţionează să-şi bată propriul record, intrat deja în Guinness Book, care a fost de trei mii de potcoave. Aproape fiecare dintre aceste obiecte are o poveste aparte.

„Mă duceam în Sicilia la o expoziţie de icoane. Prin munţii din România am observat o potcoavă în drum. Acolo nu aveam voie să mă parchez cu automobilul, am mers patru kilometri undeva, m-am parcat, m-am dus pe jos înapoi, am luat potcoava, m-am întors la maşină. Să faci o aşa colecţie, trebuie să ştii toţi caii din ţară”, spune Petru Costin, colecţionar.

Pentru prezentarea şi evaluarea numărului corect al potcoavelor au fost desenate 120 de pătrate. În fiecare pătrat au fost aranjate câte o sută de potcoave. O comisie din patru experţi au verificat ca toate condiţiile stabilite de Cartea Recordurilor să fie respectate.

„În cazul de faţă ele sunt respectate, deoarece sunt public expuse. Am constatat că acest record are drept la viaţă”, spune Mihai Cotorobai, expert observator.

„Este un om inedit cu care Republica Moldova se poate mândri. Are cele mai multe colecţii pe care şi le poate permite o persoană. El petrece un lucru educativ patriotic cu tineretul, el are cele mai multe drapele din toate timpurile Moldovei. Astăzi am avut onoarea să-l decorez cu medalia „Uniunii Ofiţerilor – medalia Ştefan cel Mare” pentru acel suport educativ”, a declarat consilierul prezidenţia, Victor Gaiciuc.

Totodată, colecţionarul Petru Costin a expus şi harta Republicii Moldova făcută din monede. Este cea mai mare hartă a ţării noastre, care a fost deja înscrisă în Cartea Recordurilor.

„Este executată din 164 de mii 200 de monede. Monede din aproximativ 80 de ţări din secolul IX până în secolul 21. A fost executată în 2011 pe 21 mai de către Liceul Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, la care au muncit o sută de copii”, mai spune Petru Costin.

Colecţia de potcoave cântăreşte patru tone şi este cea mai mare din lume. Obiectele datează din secolul al 14-lea şi până în prezent.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Nicolae Botgros diagnosticat cu COVID-19. Maestrul se află la spital

Nicolae Botgros are COVID-19. Maestrul a fost internat la Spitalul de Urgență. Informația a fost confirmată de fiul acestuia Corneliu Botgros.  Deocamdată nu se cunosc...

MAE a publicat lista restricțiilor pentru cetățenii RM în alte țări

Anunț important pentru moldovenii care planifică să călătorească în următoarele zile. Ministerul Afacerilor Externe a publicat lista actualizată cu restricțiile impuse pentru cetățenii Republicii...

Minora ucisă de iubitul ei este petrecută astăzi pe ultimul drum

Zi de doliu în satul de baștină al fetei ucise săptămâna trecută de către iubitul său. Astăzi, copila este petrecută pe ultimul drum. Informația a...

Încă un medic a pierdut lupta cu virusul

Sistemul medical din Republica Moldova a mai pierdut astăzi un specialist. Este vorba despre o angajată din cadrul Centrului de Sănătate Publică Hâncești, care...