Cei care au suferit grav din cauza noului coronavirus se pot recupera în mod gratuit la Centrul de îngrijiri medicale „Speranţa” de la Vadul lui Vodă.

Medicii atrag atenţia că noul coronavirus lasă sechele în organism chiar şi după tratarea bolii, iar cursurile de recuperare post-Covid sunt foarte importante, transmite tvrmodova.md.

La centrul de îngrijire medicală de la Vadul lui Vodă, pacienţii care au fost grav bolnavi de COVID pot beneficia de un program special de recuperare.

Emil Neamțu, medic fizioterapeut, Centrul „Speranţa”: „În sala asta merge, gimnastica curativă, kinetoterapie, unde ajutăm şi învăţăm pacienţii să respire normal. Impune tot plămânul de a respira, nu doar partea de sus cum respirăm noi de obicei. Dacă lăsăm pacienţii după pneumonii, mai ales când se face fibroză şi noi nu acordăm ajutorul necesar cu respiraţia, cu fizioterapia, atunci pacienţii o să aibă insuficienţe respiratorii, care o să le agraveze viaţa lor personală de mai departe”.

Programul de recuperare durează trei săptămâni.

Natalia Ostapciuc, director adjunct pe probleme medicale, Centrul „Speranţa”: „Toate procedurile sunt importante, mai ales combinaţia reuşită dintre proceduri. Respiraţia este importantă, procedurile de fizioterapie, care ameliorează circulația însuşi plămânii este importantă. Băile carbogazoase care ridică imunitatea, perfectează sistemul cardiovascular, care tot sunt la COVID, îs tot foarte importante”.

Medicii recomandă cursuri de recuperare post-COVID mai ales celor cu probleme pulmonare.

Natalia Ostapciuc, director adjunct pe probleme medicale, Centrul „Speranţa: „Cu cât mai devreme începem reabilitarea, cu atât consecinţele fibrozei pulmonare, consecinţele COVID -ului sunt mai puţine. Peste două luni ar fi ideal să începem reabilitarea, chiar peste o lună”.

Cursurile de recuperare sunt benefice mai ales pentru cei vârstnici, care spun că virusul le-a afectat mult sănătatea.

Gheorghe Dicusar, pensionar: „Urme lasă, nu-i bine după COVID. Ce simptome sunt? Dureri la articulații şi câteodată ameţeli poate„.

Liubovi Dicusar, pensionară: „Noi nu demult am început, dar cred că o să fie bine. Facem la picioare, la spate”.

Valeriu Starojenco, pensionar: „Eu am făcut tomografia şi am aflat că în partea stângă a plămânilor am fibroză. A fost afectată şi inima. Iar acum am dureri în genunchi şi în umeri”.

În prezent, la Centrul de îngrijiri medicale „Speranţa” din Vadul lui Vodă sunt în jur de 150 de pacienţi. Locuitorii Municipiului Chişinău care suferă de pneumofibroze cauzate de infecţia COVID-19 au dreptul în mod prioritar la cursuri de recuperare şi tratament gratuit.