PRO MOLDOVA cere adoptarea stării excepționale în agricultură și implementarea imediată a măsurilor care vor asigura securitatea alimentară a țării. Grupul parlamentar a înregistrat un proiect de lege prin care insistă asupra necesității unui Fond anticriză de 2 miliarde de lei pentru susținerea agricultorilor.

„Am venit cu un plan de acțiuni pe care, credem că, guvernul poate să-l pună în aplicare în termen de 15 zile, precum și cu propuneri mai elaborate pentru a evita asemenea situații grave în viitor”, a declarat președintele PRO MOLDOVA Andrian Candu.

Potrivit lui, sunt necesare compensații de cel puțin 6 000 de lei per hectar pentru a supraviețui acest an extrem. Guvernul trebuie să reevalueze cheltuielile bugetare și să direcționeze bani pentru un Fond anticriză. „Insistăm asupra necesității unui Fond anticriză de 2 miliarde de lei pentru susținerea agricultorilor. De asemenea, PRO MOLDOVA cere guvernului începerea imediată a consultărilor pentru reeșalonarea și/sau amânarea datoriilor față de instituțiile de creditare pentru agricultori, precum și identificarea fără întârziere a unei formule de amânare a plății impozitelor pentru anul acesta”, a declarat Vlad Cebotari, deputat PRO MOLDOVA.

Pe termen lung, în 60 de zile, PRO MOLDOVA urmează să elaboreze un nou Regulament pentru subvenții, actualul probându-și ineficiența ani de-a rândul. De asemenea, trebuie reglementată prin lege asigurarea obligatorie de stat pentru agricultori. PRO MOLDOVA propune instituirea unui impozit unic în agricultură.

PRO MOLDOVA cere convocarea unei ședințe extraordinare a parlamentului pentru examinarea situației din agricultură și pentru adoptarea măsurilor care se impun.