1169 de fermieri au solicitat compensaţii pentru acoperirea prejudiciilor din sectorul agricol

72


Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

07 Sep. 2020 / 09:29


1169 de fermieri au solicitat compensaţii pentru acoperirea prejudiciilor din sectorul agricol

Un număr de 1.169 de agricultori din ţară, recolta cărora a avut de suferit în urma condiţiilor climaterice nefavorabile din acest an, au depus dosarele pentru recompensarea pierderilor suferite. Dintre acestea, 266 de dosare sunt deja transmise spre plată, a anunţat prim-ministrul Ion Chicu în cadrul unui briefing.

„Recepţionarea dosarelor de către Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) pentru compensaţia de 1500 lei per hectar merge în toi. Am recepţionat până la această oră 1.169 de dosare, iar 266 sunt transmise spre plată”, a declarat premierul Ion Chicu.

Potrivit şefului Executivului, ţinând cont de condiţiile climaterice din această perioadă, şi roada din anul viitor ar putea fi compromisă. În consecinţă, Guvernul pregăteşte un program de susţinere a agricultorilor pentru anul viitor.

„Ne îngrijorează că nu sunt precipitaţii. Faptul că este afectată roada din acest an e un fapt împlinit, dar lipsa de precipitaţii înseamnă problemele mari şi pentru anul viitor în condiţiile în care nu sunt precipitaţii de atâtea luni. Guvernul pregăteşte un program pentru anul viitor, astfel încât să asigurăm siguranţa alimentară a ţării pentru anul viitor. Unele măsuri ar putea fi implementate încă din această toamnă”, a mai declarat premierul.

Agricultorii pot depune cereri de solicitare a compensaţiilor pentru diminuarea consecinţelor calamităţilor naturale din anul curent. AIPA va recepţiona cererile până pe 18 septembrie. Compensaţia se acordă agricultorilor, terenurile cărora, conform actelor de constatare, au fost compromise în proporţie de 60 la sută şi mai mult. Este vorba despre culturile cerealiere din prima grupă: grâu, orz sau rapiţă de toamnă. Totodată, sunt compensate pierderile în cazul culturilor pomicole şi nucifere, viţei-de-vie, culturilor legumicole, cultivate în câmp deschis şi al mazării.

Cabinetul de miniştri a aprobat în cadrul şedinţei din 3 septembrie noi măsuri de susţinere a producătorilor agricoli afectaţi de condiţiile meteorologice nefavorabile din acest an. Astfel, Executivul a votat un proiect de lege care prevede instituirea, până în 31 decembrie, a unui moratoriu asupra controalelor fiscale efectuate la producătorii agricoli. Totodată, statul va subvenţiona dobânzile la creditele accesate de producătorii agricoli, indiferent de data contractării acestora. Un alt proiect prevede restituirea TVA. Pasibilă rambursării va fi suma cumulativă a impozitului funciar pe terenurile cu destinaţie agricolă calculat şi declarat pentru anul 2020 şi suma calculată şi declarată a impozitelor salariale. Proiectul de lege va fi trimis în Parlament pentru votarea în două lecturi.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.