76 de ani de la operațiunea Iași-Chișinău, comemoraţi la Șerpeni

178


Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

23 Aug. 2020 / 13:40


76 de ani de la operațiunea Iași-Chișinău, comemoraţi la Șerpeni

Pe 24 august se împlinesc 76 de ani de la operațiunea Iași-Chișinău. Cu acest prilej, preşedintele Igor Dodon, ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, au participat la ceremonia comemorativă de la Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni”.

„În lupta de eliberare și în timpul acestei operațiunii, ofițerii și generalii au demonstrat eroism și abilități militare fără precedent. Numai în august 1944, aproximativ 20 de mii de soldați și ofițeri de pe fronturile doi și trei ale Armatei Roșii au fost decorați cu ordine și medalii pentru curaj și vitejie. Cu părere de rău, constat că cu cât timpul ne duce tot mai departe de tragedia acelui război, cu atât mai greu conștientizăm în deplină măsură calitățile umane excepționale ce erau proprii fiecărui soldat și ofițer al acelei armate de eliberatori. De aceea, este de responsabilitatea noastră morală să ne închinăm în faţa ostaşilor care ne-au câștigat libertatea plaiului moldovenesc”, a menţionat şeful statului.

Partidul Socialiştilor a desfăşurat cursa auto „Regimentul Nemuritor”, de la Complexul memorial „Eternitate” din Chişinău până la Complexul memorial „Capul de pod Şerpeni”. La eveniment au participat circa 200 de mașini, inclusiv retro şi unele care au fost pe cîmpul de luptă pentru apărarea Patriei.

Potrivit datelor, în august 1944, în localitatea Şerpeni din Anenii Noi s-au stins din viaţă peste 14 mii de soldaţi sovietici care au luptat pentru eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă, implicaţi în operaţiunea Iaşi-Chişinău.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.