A fost ratificat Memorandumul cu UE privind asistenţa macrofinanciară

84


Sursa imaginii: parlament.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

10 Sep. 2020 / 19:19


A fost ratificat Memorandumul cu UE privind asistenţa macrofinanciară

Parlamentul a ratificat, astăzi, Memorandumul de Înţelegere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară în valoare de până la 100 milioane de Euro. Obiectivul asistenţei macrofinanciare este de a atenua nevoile bugetare ale ţării noastre şi de a o ajuta să abordeze vulnerabilităţile externe şi financiare actuale.

Memorandumul de Înţelegere prevede lista de condiţionalităţi care urmează a fi îndeplinite pentru debursarea resurselor de împrumut oferite de UE ţării noastre. Memorandumul conţine 6 condiţionalităţi pe domenii precum climatul de afaceri, buna guvernare, lupta împotriva corupţiei şi gestionarea finanţelor publice.

Ca urmare a realizării condiţionalităţilor incluse în memorandum, Republica Moldova va debursa resurse financiare în două tranşe. Durata acordării împrumutului este de maxim 12 luni, urmând a fi debursată în perioada 2020 – 2021. Debursarea primei tranşe este necondiţionată, în timp ce tranşa a doua va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor memorandumului. Împrumutul va fi acordat pentru maxim 15 ani, iar rata dobânzii va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piaţa financiară internaţională.

Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională a Moldovei vor prezenta Comisiei Europene progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului de Înţelegere şi ale condiţionalităţilor convenite între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Memorandumul de Înţelegere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova în valoare de până la 100 milioane de Euro a fost semnat la Chişinău, pe data de 21 iulie 2020 şi la Bruxelles, pe data de 23 iulie 2020.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.