Absolvenţii din domeniul educaţiei vor beneficia de indemnizaţii

90


Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

11 Sep. 2020 / 13:34


Absolvenţii din domeniul educaţiei vor beneficia de indemnizaţii

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ din ţară şi de peste hotare în domeniul educaţiei vor beneficia, în primii ani de activitate didactică, de indemnizaţii. Un proiect de modificare în acest scop a Codului educaţiei a fost votat de deputaţi în lectură finală, astăzi, 11 septembrie.

Potrivit modificărilor, absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior şi profesional tehnic din ţară şi de peste hotare din domeniul educaţiei care vor fi încadraţi în instituţiile de învăţământ prin repartizare de către Ministerul Educaţiei vor beneficia de indemnizaţii în primii trei ani de activitate didactică.

Din 2019, în baza unei hotărâri de Guvern, indemnizaţiile se achită în primii trei ani de activitate. Mărimea acestei indemnizaţii este de 40 mii de lei în cazul tinerilor specialişti absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior (licenţă sau master) sau deţinători ai unui act echivalent de studii recunoscut de structura abilitată pentru recunoaşterea şi echivalarea actelor de studii şi calificărilor. O indemnizaţie de 32 mii de lei anual este acordată tinerilor specialişti absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ profesional tehnic postsecundar. Toţi ei trebuie să fie încadraţi în instituţiile de învăţământ în primii trei ani după absolvirea studiilor profesionale prin repartizare de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Numărul posturilor didactice vacante din instituţiile de învăţământ general din Republica Moldova este în creştere în ultimii ani. Potrivit ultimelor informaţii, în 2017 erau înregistrate 1.875 de posturi didactice vacante, în 2018  – 2.032, iar în 2019 – 2.174.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.