Acizii grași Omega-3 și rolul lor în sănătatea pielii

163

Acizii grași Omega-3 sunt grăsimi sănătoase, necesare organismului pentru o funcționare corectă. Aportul lor este asigurat prin alimentatie precum oleaginoasele (nucile, alunele de pădure, caju), fructele de mare, peștii grași și anumite semințe (de in, de cânepă și de chia) și uleiuri din plante (ulei de rapiță, ulei din semințe de in) sau prin suplimente dietetice.

Beneficiile acizilor grași Omega-3

Acizii grași Omega-3 au o serie de beneficii pentru organism. Ei contribuie la scăderea inflamației în organism, reducerea riscului bolilor de inimă și chiar scăderea riscului de depresie. Au o influență majoră și asupra sănătății unghiilor și a părului.

Cele mai recente cercetări au ajuns la concluzia că acizii grași Omega-3 reduc sensibilitatea pielii la razele ultraviolete UVA și UVB. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți la crema SPF, ci că este recomandat să consumi un supliment pe bază de acizi grași Omega-3 pentru o protecție mai bună împotriva radiației solare.

De asemenea, o dietă bogată în acizi grași Omega-3 previne și reduce simptomele cauzate de alergiile cutanate. Datorită acțiunii antiinflamatoare, aceștia ajută la tratarea acneei. Specialișii recomandă consumul unui supliment de acizi grași Omega-3 în tandem cu un tratament antiacneic.

Acizii grași Omega-3 au proprietăți puternic emoliente, ceea ce susține sănătatea barierii naturale a pielii. Așadar, prin suplimentarea cu acizi grași Omega-3, pielea poate face față iritațiilor cauzate de anumite afecțiuni ale pielii, precum dermatita atopică, dermatita iritativă sau psoriazisul.

În urma unui studiu clinic, un grup de femei au consumat jumătate de linguriță de ulei de semințe de in, care este bogat în acizi grași Omega-3, zilnic, timp de 12 săptămâni. După această perioadă, s-a observat o creștere a nivelului de hidratare a pielii cu aproximativ 39%. De asemenea, femeile au observant o scădere a sensibilității pielii în urma contactului frecvent cu substanțe de menaj agresive.

Adevărul este că datorită consumului de suplimente sau alimente bogate în acizi grași Omega-3, hidratarea pielii este considerabil îmbunătățită, ceea ce prezintă o protecție pentru piele împotriva factorilor externi cu caracter iritant.

Nu în ultimul rând, acizii grași Omega-3 aduc multe beneficii sănătății părului, prin stimularea circulației sangvine la nivelul foliculilor și întărirea firelor de păr.

În concluzie, beneficiile multiple ale acizilor grași de tip Omega-3, atât pentru sănătatea pielii, părului, cât și a întregului organism, fac din aceștia unul dintre cele mai importante suplimente recomandate. Iarna, acțiunea lor benefică ne protejează de factorii adverși ai mediului (frig, vânt), în timp ce vara suntem protejați de radiațiile ultraviolete solare.

Sources:
Studiul Supplementation of flaxseed oil diminishes skin sensitivity and improves skin barrier function and condition, publicat în US National Library of Medicine, în noiembrie 2018, autori: K Neukam , S De Spirt, W Stahl, M Bejot, J-M Maurette, H Tronnier, U Heinrich
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21088453/
Studiul Cosmetic and Therapeutic Applications of Fish Oil’s Fatty Acids on the Skin, publicat în US National Library of Medicine, în iulie 2018, autori: Tse-Hung Huang,Pei-Wen Wang, Shih-Chun Yang,5 Wei-Ling Chou, Jia-You Fang
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6117694/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.