Admitere 2020: Aproape nouă sute de locuri la buget au rămas libere în universităţi

38


În sesiunea de bază a admiterii din acest an, din numărul total de locuri bugetare pentru studiile de licenţă au fost acoperite 84% sau 4.201, în timp ce 789 au rămas libere, a anunţat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, în cadrul unui briefing. Totodată, la programele de masterat cu formă bugetară au fost înmatriculaţi 3.014 studenţi, ceea ce reprezintă 97% din numărul total de locuri oferite, iar 82 au rămas vacante.

„În contextul evoluţiei situaţiei epidemiologice şi al lipsei acute de personal medical, planul a fost majorat cu 55 de locuri bugetare – 35 la licenţă şi 20 la master – alocate specialităţilor medicale. La fel a fost majorat planul la ştiinţe ale educaţiei cu 50 de locuri şi la tehnologii informaţionale – cu 883 de locuri bugetare”, a informat ministrul Educaţiei.

Comanda de stat, după turul întâi de admitere, a fost îndeplinită de Universitatea de Medicină şi Farmacie, Universitatea de Stat din Comrat, Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea de Stat din Taraclia, Academia Militară „Alexandru cel Bun”, Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi Academia de Administrare Publică.

Cele mai solicitate specialităţi în acest tur de admitere rămân a fi drept, business şi administrare, finanţe, design, tehnologii informaţionale şi comunicaţionale, medicină şi farmacie. Cele mai puţin solicitate specialităţi la care au rămas neacoperite locurile bugetare sunt ştiinţe exacte, fizică, ecologie, ştiinţe ale educaţiei, inginerie şi ştiinţe agricole.

Potrivit ministrului Educaţiei, având în vedere situaţia epidemiologică din ţară, cel puţin primele două săptămâni universităţile vor desfăşura toate activităţile doar online, iar prezenţa fizică la ore a studenţilor se va face treptat şi etapizat.

Ministerul Educaţiei recomandă conducerii acestor instituţii ca, în procesul de pregătire a redeschiderii să organizeze renovările curente şi curăţenia generală, deratizarea şi dezinfectarea teritoriilor. De asemenea, managerii sunt îndemnaţi să examineze necesităţile de asigurare a condiţiilor de igienă şi sanitaţie şi să asigure cantităţile necesare de săpun, detergenţi şi dezinfectant. Recomandările în cauză se referă şi la evaluarea capacităţii instituţionale de desfăşurare a activităţii, inclusiv a potenţialelor riscuri, precum şi la stabilirea modului de organizare a procesului educaţional.

Ministrul Educaţiei a mai precizat că senatul universitar va decide asupra modului de organizare a procesului de studii.

„Fiecare grupă trebuie să cunoască formatul şi orarul desfăşurării cursurilor, decanatele ţinând permanent legătura cu studenţii din toţi anii academici. Activitatea de ghidare a lucrului individual al studenţilor poate fi desfăşurată online, în măsura posibilităţilor. Pentru studenţii anului întâi, în primul semestru al anului de studii se recomandă desfăşurarea lecţiilor în sălile de curs, cu acces etapizat în instituţie, pe ture. Pentru studenţii de la învăţământul cu frecvenţă redusă şi programele de master recomandăm desfăşurarea cursurilor în regim online”, a subliniat ministrul.

Ce ţine de stagiile de practică, se recomandă ca acestea să fie realizate în grupuri mici, pe parcursul a o zi-două pe săptămână în atelierele, laboratoarele universităţilor sau la organizaţiile, întreprinderile din domeniul profesional.

Totodată, cazarea studenţilor în cămine se va desfăşura pe parcursul lunilor august-septembrie. În context, se recomandă instruirea studenţilor şi a personalului privind riscul de infecţie cu noul Coronavirus.

Menţionăm că universităţile desfăşoară a doua sesiune suplimentară de admitere pentru locurile neacoperite, atât la buget, cât şi la contract, în perioada 21-29 august.

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.