Alexandr Esaulenco: “Mi-am propus modernizarea efectivă a Serviciului de Informații și Securitate”

58


Interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat „MOLDPRES” de către Alexandr Esaulenco, director al Serviciului de Informații și Securitate, cu prilejul Zilei profesionale a lucrătorilor din organele securității statului

MOLDPRES: Domnule director, conduceți Serviciul de Informații și Securitate din 25 iunie 2019. La un an de mandat, ce ați reușit să realizați din obiectivele propuse?

Alexandr Esaulenco: Fiind un ofițer de informații de carieră, am trecut prin toate etapele de creștere profesională, confruntându-mă cu provocări specifice fiecărei trepte. Deci, după cum vă dați seama, cunosc problemele-cheie ale Serviciului din prima sursă.

Ca prioritate a mandatului, mi-am propus modernizarea Serviciului, efectivă și nu doar prin indicatori pe hârtie.

Pot să vă spun că mi-am trasat obiective de eficientizare instituțională pe următoarele dimensiuni: gestionarea resurselor umane, interacțiunea cu entități naționale și partenerii externi, transparența instituțională.

Toate aceste obiective țintesc sporirea gradului de încredere a societății în Serviciu. Îmi doresc ca cetățeanul să ne cunoască și să înțeleagă că tot ceea ce face SIS este orientat la securitatea sa.

MOLDPRES: Care sunt top trei amenințări la adresa securității naționale a Republicii Moldova în contextul evoluției situației din regiune?

A.S.: Cred că am putea discuta ore în șir la subiectul clasificării riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale. Astăzi, pentru toate statele, pe prim plan se plasează pandemia COVID-19 și impactul său extins asupra sănătății publice, dar și economiei naționale și priorităților de politici ale statului.

O amenințare constantă la adresa securităţii naţionale este nesoluționarea diferendului transnistrean, pe care o calificăm drept prioritatea „zero” în investigațiile Serviciului – sub aspect de integritate teritorială, securitate militară, economică și socială. Nesoluționarea acestuia afectează atât siguranța cetățenilor noștri și a Republicii Moldova per ansamblu, cât și reprezintă un factor de insecuritate regională.

O a treia provocare esențială o constituie siguranța spațiului informațional. Pe lângă avantajele evidente ale digitalizării, spațiul cibernetic oferă platforme prolifice și pentru activități criminale, subversive și de radicalizare. Dimensiunea prezintă o serie de riscuri emergente pe care le monitorizăm constant.

Pe toate palierele menționate, Serviciul de Informații și Securitate se adaptează continuu și tinde să se manifeste pro-activ în vederea securizării cetățeanului și societății în întregime și pentru asigurarea siguranței segmentelor cheie din sfera social-economică a Republicii Moldova.

MOLDPRES: În contextul celor expuse, care sunt principalele dificultăți prin care trece SIS astăzi?

A.S.: Putem evidenția cel puțin trei tipuri de provocări la adresa securității naționale, cele clasice, denumite și convenționale, cele neconvenționale – evoluțiile regionale și interesele marilor actori internaționali, siguranța energetică, dar și cele de factură hibridă – conflictele înghețate, atacurile cibernetice, dar și fenomenul știrilor false.

Multe dintre fenomenele documentate de SIS au un caracter transnațional, asemeni terorismului internațional, criminalității cibernetice, activității rețelelor și grupurilor ilegale transfrontaliere.

Un alt aspect, este apariția de riscuri pe noi domenii ce țin de securitatea națională, în particular în condițiile digitalizării societății.

Nu în ultimul rând, ne preocupă lipsa culturii de securitate în rândul populației Republicii Moldova, situație care afectează grav întreg climatul de securitate, dar în special vulnerabilizează cetățeanul în raport cu diversitatea de amenințări și pericole.

Întru ridicarea gradului de cultură de securitate, bazată și pe deschiderea Serviciului către societate, am inițiat o vastă…Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.